Turkije schort Europees mensenrechtenverdrag op

Een Turks SWAT-team (een antiterreureenheid)op het Taksimplein in Istanbul. Beeld epa
Een Turks SWAT-team (een antiterreureenheid)op het Taksimplein in Istanbul.Beeld epa

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus heeft gezegd dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wordt opgeschort tijdens de noodtoestand in Turkije. Het Verdrag beschermt burgers onder meer tegen de doodstraf, martelingen en onrechtmatige detentie.

Kurtulmus verwees naar Frankrijk, waar het Verdrag na de aanslagen in Parijs in november 2015 ook werd opgeschort.

Het EVRM is ondertekend door alle lidstaten van de Raad van Europa, die in 1949 werd opgericht om de democratie en mensenrechten in Europa te bevorderen. De Raad is geen onderdeel van de EU en heeft heeft veel meer leden, namelijk alle landen van Europa, inclusief Rusland en Turkije.

Noodtoestand
De Turkse president Erdogan kondigde woensdag de noodtoestand af na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag. Hij zei dat de speciale situatie bedoeld is om de bedreigde democratie van het land te redden. De noodtoestand blijft volgens Erdogan drie maanden van kracht.

De EU is bezorgd over de noodtoestand in Turkije en de vergaande macht die Erdogan zichzelf heeft toegeëigend per decreet. In een verklaring roepen EU-buitenlandchef Frederica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn de Turkse president met klem op zich 'onder elke omstandigheid' te houden aan de regels van de democratie en mensenrechten. De twee wijzen erop dat het tijdelijk opschorten van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens aan regels is gebonden.

Heksenjacht
Ondertussen gaat Erdogan door met de heksenjacht die hij na de mislukte coup in gang heeft gezet. Zo'n 50.000 militairen, agenten, ambtenaren en leraren zijn al ontslagen of gevangen gezet omdat ze volgens de regering aanhangers zijn van de islamitische prediker Fethullah Gülen, de vroegere vriend en huidige aartsvijand van Erdogan.

De zuiveringen zijn volgens Erdogan nodig om 'het virus' uit de militaire rangen te verwijderen. Hij zei onder meer dat hij zal functioneren als president én als opperbevelhebber van het leger.

Lees hier welke extra bevoegdheden de Turkse president Erdogan krijgt door het uitroepen van de noodtoestand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden