Turkije: Red onze pleegkinderen in EU

Archieffoto. Kinderen op een Islamitische school in Nederland.Beeld ANP

De Turkse regering begint een 'reddingsactie' voor Turkse kinderen die bij Nederlandse, Belgische en Duitse pleeggezinnen zijn ondergebracht. De Turkse pleegkinderen in die landen zouden moeten worden ondergebracht in gezinnen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond. Maar in plaats daarvan, zegt de Turkse parlementaire onderzoekscommissie voor de mensenrechten, zijn tussen de vijf- en negenduizend Turkse kinderen in christelijke en homoseksuele gezinnen geplaatst.

"We hebben in de afgelopen weken enkele dossiers bestudeerd", vertelt Ayhan Üstün, voorzitter van de commissie in Ankara. "Daarbij kwamen we het geval tegen van een Turkse vader en kind die van de trap waren gevallen. Zelfs dit ongeluk werd door jeugdzorg aangegrepen om het kind uit huis te plaatsen. En veel Turkse kinderen gaan dan ook nog eens telkens naar christelijke of homoseksuele pleeggezinnen."

Dat gebeurt met maar één doel, zegt Üstün: assimilatie. Hij wijst op het geval van de negenjarige Yunus, van wie ook de Turkse pers melding maakt. Deze jongen werd door de Nederlandse rechter aan een lesbisch stel in Nederland toevertrouwd. De Turkse commissievoorzitter spreekt er schande van dat de Nederlandse rechter heeft bepaald dat de Turkse ouders hun zoon slechts vier keer in het jaar mochten zien.

Üstün: "En die bezoekjes mochten niet langer duren dan een paar uur. Dan is voor mij duidelijk wat de bedoeling is. Hier heeft men assimilatie voor ogen."

De commissie die door de Turkse regering in het leven is geroepen, gaat de komende maanden contact opnemen met ouders, politici, Jeugdzorg en Turkse organisaties. Het doel van de gesprekken is vooral om de partijen ervan te overtuigen dat als het nodig is om Turkse kinderen in een pleeggezin te plaatsen, die pleeggezinnen dan uit dezelfde culturele en religieuze kringen moeten komen.

Üstün wijst op een Oostenrijks geval: "In het verleden heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Oostenrijk veroordeeld omdat de autoriteiten daar hadden toegestaan dat een kind uit een gewoon christelijk gezin bij Jehova's Getuigen was geplaatst. Het lijkt mij dat het verschil tussen moslims en christenen of homoseksuele koppels groter is dan het verschil tussen christenen en Jehova's Getuigen. Er moet een einde komen aan dit beleid van de Europeanen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden