Turkije publiceert Nederlandse 'Gülen-lijst'

De in de VS in ballingschap levende Turkse geestelijke Fethullah Gülen wordt er door de Turkse president Erdogan van beticht het brein te zijn achter de recente staatsgreep. Gülen ontkent ten stelligste daar iets mee te maken te hebben. Beeld EPA
De in de VS in ballingschap levende Turkse geestelijke Fethullah Gülen wordt er door de Turkse president Erdogan van beticht het brein te zijn achter de recente staatsgreep. Gülen ontkent ten stelligste daar iets mee te maken te hebben.Beeld EPA

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft een lijst gepubliceerd met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Het gaat om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. Ook worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag.

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de 'terroristische' Gülen-beweging hard aangepakt.

Ook in Nederland heeft dat tot spanningen geleid. De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd. Gisteren sprak minister Koenders van buitenlandse zaken hier nog over met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Premier Rutte besprak de kwestie zaterdag met de Turkse president Erdogan.

In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd. 'Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar', twitterde Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Op hetzelfde medium reageerde Sjoerd Sjoerdsma van D66: 'Onacceptabel! Erdogan gaat door met het aanwakkeren van tegenstellingen in Nederland'. En PvdA-Kamerlid Marit Maij stelt: 'Een buitenlandse mogendheid die Nederlandse burgers oproept geen zaken te doen met een hele lijst scholen, bedrijven en personen: dat is onacceptabel'.

De 'Gülen-lijst' is duidelijk een geval van propaganda, zegt Hakan Büyük van Zaman Vandaag in een reactie. Het Turks-Nederlandse medium staat ook op de lijst. "De krant is weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, maar wij zijn geen Gülenisten, wij zijn journalisten'', zegt Büyük.

Diversiteit
Hij benadrukt dat de vaste redactie bestaat uit mensen die voor én tegen Gülen zijn. En ook de groep freelancers die voor de krant schrijft heeft niets te maken met de Gülen-beweging "Onze krant staat juist voor diversiteit." Hij noemt het dan ook opmerkelijk dat Zaman Vandaag op de lijst staat. "We zijn niet anti-islam en niet anti-Turkije en we zijn niet pro-PKK. We zijn kritisch ten opzichte van de Turkse regering en ten opzichte van president Erdogan, maar dat betekent niet dat we tegen Turkije zijn."

De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd. Maar wat Büyük betreft mag de regering hardere en duidelijkere taal spreken. "We moeten ook dreigen met stappen." Hij vraagt zich bovendien af hoe de Turkse regering aan de informatie op de lijst is gekomen.

De Belgische en Franse editie van Zaman Vandaag besloten eerder te stoppen vanwege bedreigingen die werden geuit. Ook de Nederlandse redactie heeft te maken met bedreigingen. Er is al meermaals aangifte gedaan door Büyük. Andere medewerkers worden ook bedreigd. "Alleen diegenen die over Turkije schrijven krijgen dreigementen."

'Intimidatie onacceptabel'
Het ministerie van buitenlandse zaken laat weten dat het heeft
kennisgenomen van het artikel. "Het betreft op het eerste gezicht informatie die afgelopen weken al in de Nederlandse pers en op social media aan de orde is geweest'', aldus het ministerie. "De schrijver van het artikel verwijst ook naar berichtgeving in de Nederlandse pers hierover''.

Het ministerie herhaalt dat stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, voor Nederland onacceptabel is. "Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden