Turkije pakt Nederlandse diplomaat op voor spionage

Premier Mark Rutte en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2013. © ANP Beeld ANP
Premier Mark Rutte en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2013. © ANPBeeld ANP

Turkije heeft een Nederlandse diplomaat aangehouden die zich schuldig zou hebben gemaakt aan spionage. Dat meldde de regeringsgezinde Daily Sabah vanavond.

Han Koch

Turkije onderzoekt of de Nederlander met de initialen A.Z. zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Hij zou vooral uit zijn op informatie over de Turkse militaire operatie in de Syrische regio Afrin.

De diplomaat zou in dienst zijn van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). In de berichtgeving via het tv-station A-Haber worden beelden getoond van een man die op het Taksimplein in Istanbul staat te praten met twee andere mannen. Daarmee wordt in ieder geval de indruk gewekt dat de Nederlandse diplomaat op heterdaad is betrapt bij het leggen van contacten.

De beelden zouden zijn gemaakt door een beveiligingscamera op het plein. In de kranten worden ook foto’s gebruikt van twee pratende mannen in de lounge van een hotel. Ook hier met de suggestie dat heimelijk informatie wordt gedeeld.

Uitgezet

Volgens de Turkse media is de man een Nederlander die ook heeft gewerkt in Afghanistan en is hij Turkije binnengekomen met een diplomatenpaspoort. Hij zou, aldus de Turkse media, niet alleen informatie hebben gekocht maar ook valse informatie hebben verspreid over de Turkse rol in relatie tot de terreurorganisatie Islamitische Staat.

De Turkse regering kijkt of hij wellicht wordt uitgezet, berichten de media verder. De Turkse inlichtingendiensten zouden al voldoende tijd hebben gehad om het werk van A.Z. te ontcijferen. Ook zou Nederland om opheldering zijn gevraagd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken is de hele kwestie niet via het diplomatieke kanaal gespeeld. “We hebben het via de media vernomen en zijn nu aan het onderzoeken”, is het commentaar.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al sinds een jaar gespannen. Toen leidde de voorgenomen komst van twee Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum tot een diplomatieke rel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden