Turkije pakt hoofdredacteur oppositiekrant op

Turkse oproerpolitie smoort een protest in Istanbul in de kiem. De demonstranten waren het oneens over het oppakken van twee Koerdische burgemeesters. Beeld AFP
Turkse oproerpolitie smoort een protest in Istanbul in de kiem. De demonstranten waren het oneens over het oppakken van twee Koerdische burgemeesters.Beeld AFP

Na een weekend vol ontslagen gaat Turkije ook vandaag door met het oppakken van journalisten. Vroeg in de morgen vonden huiszoekingen plaats bij de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet. De hoofdredacteur, Murat Sabuncu, is opgepakt, verschillende columnisten eveneens. Volgens de Turkse tak van CNN zijn ook huizen onderzocht van andere medewerkers van de krant.

Redactie

Sabuncu was nog niet zo lang in functie. De vorige hoofdredacteur, Can Dündar werd in augustus tot zes jaar cel veroordeeld wegens het publiceren van staatsgeheimen. Die veroordeling leidde tot veel kritiek op het leiderschap van president Tayyip Erdogan en de inperking van de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechtensituatie onder zijn bewind.

Na de mislukte couppoging in juli geldt de noodtoestand en regeert de AK-partij per decreet. Meer dan 100.000 mensen uit verschillende staatsinstellingen zijn sindsdien ontslagen of op non-actief gesteld, meer dan 37.000 mensen zijn gearresteerd. De regering zegt het staatsapparaat te zuiveren van volgelingen van prediker Fethullah Gülen, die zij verantwoordelijk houdt voor de couppoging. Critici zeggen dat de regering de noodtoestand gebruikt om de oppositie monddood te maken.

De afgekondigde maatregelen maken het mogelijk om terreurverdachten zes maanden het recht op een advocaat te ontzeggen. Ook kunnen gesprekken tussen terreurverdachten en hun advocaten voortaan worden opgenomen en worden bekeken door de aanklager. Vrije rectorverkiezingen voor universiteiten worden afgeschaft. Voortaan draagt het Hogere Onderwijsinstituut (YÖK), gecontroleerd door de regering, kandidaten voor, waarna de president een kandidaat naar keuze benoemt.

Met de sluiting van vijftien, voornamelijk Koerdische, media raakt het zuidoosten van het land in toenemende mate geïsoleerd. In de stad Diyarbakir werden burgemeester Gülten Kisanak en co-burgemeester Firat Anli gisteravond laat gearresteerd. Toegang tot het internet is er beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden