Turkije legaliseert de letters Q, W en X

null Beeld anp
Beeld anp

In Turkije waren de letter Q, W en X lange tijd verboden. In een poging de Turkse taal te standaardiseren en alle minderheden dezelfde taal te laten spreken en schrijven, werd in de jaren twintig van de twintigste eeuw de Q, de W en de X geschrapt. Er kwam een Alfabetwet in 1928 en Qemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, werd Kemal Atatürk.

360 Magazine

De overheid hield een alfabetiseringscampagne na de invoering van de Alfabetwet. Overal in het land leerden inwoners het nu verplichte Latijnse alfabet zonder de Q, W en X. Het gebruik van die letters was officieel wettelijk verboden. In The London Review of Books staat een mooi artikel over de achtergrond van de taalhervorming van Atatürk.

Op 30 september jl. heeft de huidige Turkse premier Recep Tayyip Erdo¿an het gebruik van de Q, W en X gelegaliseerd. De maatregel maakt deel uit van een wetgevingspakket dat minderheden zoals de Koerden meer rechten geeft, onder andere het recht om hun eigen taal vaker te gebruiken.

Koerden mogen nu hun Koerdische namen gebruiken en op privéscholen mag les worden gegeven in het Turks. Erdo¿an schafte in het zelfde wettenpakket ook het verbod op het dragen van een hoofddoek in openbare functies af. Dit verbod was door Atatürk ingevoerd om de scheiding tussen kerk en staat te bewerkstelligen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden