Turkije kan na couppoging geen luchtmachtpiloten vinden

Beeld EPA

Turkije heeft grote moeite om de honderden luchtmachtpiloten, die na de mislukte staatsgreep werden ontslagen, te vervangen. Een oproep aan voormalige piloten om zich te melden leverde vrijwel geen enkele reactie op, zo meldden functionarissen binnen het leger.

De grote schoonmaakoperatie die na de couppoging op 15 juli door president Erdogan werd ingezet, kostte ongeveer 350 piloten van de Turkse luchtmacht hun baan. De luchtmacht had een belangrijke rol tijdens de staatsgreep. Straaljagers en helikopters waren betrokken bij bombardementen op het parlementsgebouw en het bedreigen van het vliegtuig van Erdogan.

Volgens Turkse media komen enkele honderden piloten die tussen 2010 en 2015 het leger verlieten in aanmerking om de ontslagen militairen te vervangen. Maar slechts een handjevol heeft te kennen gegeven terug te willen keren. Het aantal ligt 'beneden de verwachtingen', zei een militaire bron tegen Reuters.

Het persbureau sprak met zes voormalige luchtmachtpiloten van wie er één weer in dienst wilde treden. De anderen zeiden zich verraden te voelen door de krijgsmacht, omdat die zijn piloten onvoldoende heeft weten te beschermen tegen het netwerk van volgelingen van Fethullah Gülen. Deze naar Amerika uitgeweken geestelijke zat volgens president Erdogan achter de coup.

Ook de salariëring lijkt een rol te spelen. Veel luchtmachtpiloten die de afgelopen jaren na hun vertrek uit de krijgsmacht zijn overgestapt naar de commerciële luchtvaart verdienen daar meer dan de bijna drieduizend euro per maand die ze bij de luchtmacht kunnen krijgen.

Inzetbaarheid

Door het grote aantal ontslagen rijst de vraag of de operationele inzetbaarheid van de luchtmacht van Navo-lid Turkije is aangetast, net in een tijd dat Turkije vecht tegen IS in Syrië en tegen de Koerdische PKK in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak.

Turkse regeringsfunctionarissen ontkennen dat de krijgsmacht aan inzetbaarheid heeft ingeboet. Zij erkennen wel dat er een tekort aan piloten is, maar zeiden dat de Turkse krijgsmacht uiteindelijk loyaler en meer gefocust zal zijn. Reuters vroeg ook het Turkse ministerie van defensie en de militaire top om commentaar, maar die wilden niet reageren.

Volgens de militaire bron overweegt de luchtmacht een systeem op te zetten waaronder commerciële piloten ook voor de luchtmacht kunnen vliegen, zonder hun lucratieve contract bij een luchtvaartmaatschappij te hoeven opzeggen. Ook zou het ministerie van defensie overwegen om studenten die belangstelling hebben voor de Luchtmachtacademie, toe te laten zonder dat zij eerst een militaire basisopleiding hebben doorlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden