Turkije is niet verplicht Saban B. aan Nederland uit te leveren

Het Openbaar Ministerie weet dat de gevluchte Saban B. in Turkije zit. Maar hem ook weer te pakken krijgen is nog niet zo eenvoudig.

Ook al weet het Nederlandse Openbaar Ministerie precies waar de beruchte gevluchte mensenhandelaar Saban B. in Turkije zit, het kan hem niet oppakken.

Dagblad de Telegraaf stelt dat B. in Turkije verblijft. Toch zegt minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, justitie) dat B. zijn straf zal uitzitten. Is het niet in Nederland, dan wel in Turkije.

Het Openbaar Ministerie overlegt sinds november daarover met de Turkse autoriteiten. Maar in Turkije ligt juist het probleem, zegt een woordvoerder van het OM. B. heeft een Turks paspoort en Turkije levert volgens het Turkse recht nooit onderdanen uit.

Verder is arrestatie en berechting door de Turken nog niet mogelijk. Want, zegt het OM, de veroordelingen (7,5 en 8 jaar) van de Nederlandse rechters in Nederland zijn nog niet ’onherroepelijk’.

B. is in beroep gegaan en dat kan nog doorgaan tot de Hoge Raad. Pas als een zaak volledig is afgerond en B. niet meer in beroep gaat, kan Nederland Turkije verzoeken hem op te pakken en hem daar zijn straf uit te laten zitten. Maar de Turken zijn daartoe niet verplicht.

Minister Hirsch Ballin en het OM willen niet ingaan op het verhaal van de Telegraaf dat B. in de Turkse badplaats Antalya een discotheek zou exploiteren.

„Wij weten niet waar B. zit. Wel houden we er rekening mee dat hij in Turkije of ergens anders in het buitenland verblijft”, zegt een woordvoerder van het OM.

Dat het OM B. niet kan oppakken noemt de zegsman ’zuur’. Maar dat is nu eenmaal het beleid van Turkije, aldus het OM. Wel staat Saban B. sinds zijn vlucht internationaal gesignaleerd. Mocht hij op reis gaan en in een ander land dan Turkije worden gepakt, dan kan hij wel aan Nederland worden uitgeleverd, zegt de zegsman van het OM.

In Nederland speelt naast het hoger beroep nog een ’ontnemingsprocedure’. De rechtszaak tegen B. en zijn bende waarmee het OM ’een kleine negentien miljoen euro aan winsten die uit misdaad zijn verkregen’ wil terughalen, moet nog worden behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden