Turkije houdt poot stijf over missie Irak

(Novum/Ap) - Turkije zwicht niet voor Amerikaanse druk om zijn offensief in Irak zo snel mogelijk af te ronden. Het Turkse leger blaast pas de aftocht als de doelen zijn bereikt, zei premier Recep Tayyip Erdogan donderdag tegen de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates. Ook president George Bush pleitte voor een kortstondig offensief, maar voegde er aan toe dat niemand erbij gebaat is als de rebellen zich ongestoord in Noord-Irak kunnen terugtrekken.

Turkse grondtroepen leveren in Noord-Irak al een week lang strijd met Koerdische rebellen. Daarbij zijn volgens Turkije tot dusverre 237 rebellen en 27 soldaten omgekomen. De Koerdische rebellenbeweging PKK zei donderdag tweehonderd Turkse soldaten vlak over de Iraakse grens in een vallei te hebben omsingeld, waarna de partijen in een hevig vuurgevecht verwikkeld raakten. De rebellen hadden volgens een woordvoerder ook een Turkse helikopter weten te raken.

De door de Amerikanen gesteunde Iraakse regering eist dat Turkije het offensief per direct staakt. Gates zei eerder dat de operatie niet langer dan twee weken moest duren. "De Turkse regering moet de Iraakse regering en andere betrokkenen duidelijk maken wat haar bedoelingen zijn", zei Gates na een onderhoud met zijn Turkse ambtgenoot Vecdi Gonul. "Ik geloof dat iedereen inziet hoe complex de balans is tussen het recht van Turkije om zich te verdedigen en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak." De Turkse stafchef, Yasar Buyukanit, zei later dat kort een betrekkelijk begrip is. "Soms is het een dag, soms een jaar. We vechten al 24 jaar tegen het terrorisme en dat zullen we blijven doen."

Gates spoorde Turkije aan meer te doen om de sociale en economische omstandigheden van de Turkse Koerden te verbeteren. De Koerden beklagen zich over culturele achterstelling en armoede. Gates zei dat militair ingrijpen alleen niet genoeg is om de terreurdreiging van Koerdische rebellen als die van de PKK weg te nemen. Om tot een duurzame oplossing te komen moet Turkije volgens de minister een handreiking doen.

Gates riep Turkije ook op een gesprek aan te gaan met Iraakse en Iraaks-Koerdische leiders. Turkije verdenkt de Iraaks-Koerdische regering van Noord-Irak er sinds lang van de PKK vanaf haar grondgebied te laten opereren.

Gonul zei nog eens dat Turkije geen bewoonde gebieden aanvalt, zich niet in Iraakse binnenlandse zaken mengt en geen bezetting van het grensgebied nastreeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden