Turkije hoort niet thuis in de Navo

LEZER TE LEIDEN

Tjalling Schuttenhelm

Willen wij in een militaire verdragsorganisatie zitten met een land dat eerst jarenlang de groei van IS-terroristen faciliteert, wapens aan hen levert, hun olie koopt, weigert om de Koerden van Kobani te beschermen, en nu een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schiet boven Syrië, waarna hun Turkmeense bondgenoten een piloot hangend aan zijn parachute executeren?

Dit is een smerige oorlogsmisdaad, en druist in tegen alles waar de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie voor zou moeten staan.

Leg dit naast het tot op de dag van vandaag van overheidswege ontkennen van de genocide op twee miljoen Armeniërs in 1914-1915, en de medeplichtigheid aan de genocide op de yezidi's, christenen, Koerden en sjiieten in 2014 en 2015, precies 100 jaar later.

Daarom moet de Navo verder zonder Turkije. Het lidmaatschap van dat land is slechts een erfenis uit de Koude Oorlog, moreel niet te verantwoorden en strategisch hoogst ongelukkig: de belangen van Turkije staan haaks op die van Europa.

Het land dat zogenaamd niet in staat is om mensensmokkelaars tegen te houden, tenzij ze er 3 miljard euro voor krijgen. Het land waarvan de supporters van het nationale team doodleuk de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs volschreeuwen. Uitgerekend in het door terrorisme getergde Brussel staat het hoofdkwartier van de Navo. Het is om misselijk van te worden dat Turkije snel de Navo bijeenroept, en dat de Navo-woordvoerders zich achter Turkije scharen. Ik wil niet bij deze Navo horen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden