Turkije gaf stemadvies D66 Ministerie stuurde waarschijnlijk mail aan organisaties in Nederland

door Eildert Mulder

De Turkse staat heeft zich waarschijnlijk rechtstreeks bemoeid met de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen.

Dat blijkt uit een e-mail, die is verstuurd naar talrijke Turkse zelforganisaties in Nederland, met een oproep om op Fatma Koser Kaya van D66 te stemmen.

De e-mail is verzonden vanaf het Turkse ministerie van algemene zaken. De kans is groot dat de bewuste mail inderdaad ook vanaf dat adres is verstuurd, zo blijkt uit uitgebreid technisch onderzoek, in opdracht van het actualiteitenprogramma Nova. De opsteller van de mail is Ali Alaybeyoglu, adviseur van minister van godsdienstzaken Mehmet Aydin. Aydin is tevens verantwoordelijk voor kwesties rondom Turkse immigranten elders in de wereld.

De mail begint met: „We weten allemaal dat niemand de Turken beter kan vertegenwoordigen dan de Turken zelf. Op verschillende manieren staat de Turkse gemeenschap bloot aan assimilatie. Als we nu niet onze eendracht tonen en gezamenlijk stemmen dan zal onze toestand in de toekomst verder verslechteren.”

De mail noemt vijf redenen om op Koser Kaya te stemmen. De belangrijkste is dat, volgens de mail, D66 de ’Armeense kwestie’ niet als genocide bestempelt. De mail is vooral via de organisatie Turkse Forum verspreid, een dag voor de verkiezingen.

Het blijft onduidelijk of Turkije zich heeft aangesloten bij de campagne voor Koser Kaya of dat het land zelf het initiatief voor het stemadvies heeft genomen.

Die campagne begon nadat CDA en PvdA drie Turken van de kandidatenlijst hadden afgehaald, omdat ze de Armeense genocide van 1915 niet wilden erkennen. D66-leider Alexander Pechtold liet Koser Kaya vrij over de Armeense genocide. D66 kreeg drie zetels, Koser Kaya stond op nummer zes maar haalde toch het parlement met ruim 34.000 voorkeurstemmen.

De mail behandelt één voor één de Nederlandse partijen. PvdA en CDA vallen af omdat ze Turkse kandidaten hebben geschrapt. VVD is de partij van Verdonk en Hirsi Ali. De Partij van de Dieren vindt dieren belangrijker dan Turken en de SGP bereidt een nieuwe kruistocht voor.

In een eerste reactie zegt de Turkse minister van godsdienstzaken Mehmet Aydin dat hem, noch zijn naaste medewerkers, iets bekend is van een mail en dat hij dit ook ’in de meest stringente bewoordingen afkeurt’. „Wij mengen ons niet in de binnenlandse politiek van onze vrienden, zoals wij dat ook niet van hen verwachten.” Mocht het toch gebeurd zijn, dan is er volgens Aydin sprake van ’ernstig misbruik’.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen spreekt van een ernstige zaak: „Als het waar is, want met e-mails kan enorm gemanipuleerd worden.” Van Baalen wil dat minister Bot van buitenlandse zaken de Turkse ambassadeur ontbiedt. Ook wil hij weten of Koser Kaya zelf afwist van de Turkse bemoeienis: „Ze is een goede collega, ik ben bereid haar op haar woord te geloven. Maar zoiets mag niet blijven hangen.”

Koser Kaya was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Het ministerie van buitenlandse zaken beraadt zich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden