Turkije gaat sigaret uitbannen

De Turkse overheid gaat de uitdaging aan. In het land waar bijna alle volwassenen verslaafd zijn aan de nicotine in het bloed, moet het roken aan banden worden gelegd.

Turkije is een grote schoorsteen. Van de zeventig miljoen inwoners in het land zijn 22 miljoen volwassenen verslaafd aan roken. Het aantal rokers onder de achttien jaar is maar liefst zes miljoen. De wet van de parlementaire commissie die het roken moet verbannen uit koffiehuizen, restaurants, parken, schoolpleinen, taxi’s, moskeepleinen, nachtclubs, enzovoorts heeft dus betrekking op 28 miljoen rokers.

Voorzitter Ubeyd Korbey van de Vereniging van strijders tegen roken is erg tevreden over de nieuwe wet, die binnenkort in het Turkse parlement wordt besproken.

„We zijn eigenlijk te laat met zo’n rookverbod”, zegt Korbey. „De westerse wereld kent al rookverboden en werkt al veel langer aan het terugdringen van het aantal rokers. De voornaamste afzetmarkt voor grote sigarettenfabrikanten is daardoor tegenwoordig verschoven naar de derde wereldlanden. Als Turkije mogen we niet toestaan dat deze fabrikanten onze mensen de dood injagen.”

Maar, is een zo uitgebreid rookverbod te handhaven in een land waar de grote massa voor en na het eten en er tussendoor niet beter weet dan die sigaretten opsteken? De asbakken staan overal. Het is de gewoonste zaak van de wereld dat in een restaurant de niet-rokers de rook inhaleren van de rokende gasten.

Restauranthouder Omer Yildiz is erg sceptisch over de nieuwe wet. „Het wordt een doodsteek voor de horeca. Hoe moet ik tegen al die mensen zeggen dat ze bij mij niet meer mogen roken? Als we dat met zijn allen gaan zeggen, blijven de klanten gewoon weg”, vreest hij. Yildiz rookt zelf ook een pakje sigaretten per dag.

Dan zijn er nog de duizenden koffiehuizen waar de mannen bij elkaar komen om te kaarten en een spelletje backgammon te spelen. Men weet niet beter dan dat in Turkije de muren, de plafonds, de snorren, de grijze haren en de puntjes van de wijsvingers vergeeld zijn door de rook die door elke bezoeker wordt uitgeblazen.

Ubeyd Korbey van de anti-rokersvereniging: „Van het verbod op het roken in bussen en vliegtuigen zei men ook dat het niet zou werken. Maar mensen houden zich uiteindelijk toch aan het verbod van de overheid. Ik denk dat als het parlement de wet goedkeurt, het aantal rokers sterk zal afnemen. Het is natuurlijk wel afwachten of die wet door het parlement komt. Want de meerderheid van de parlementariërs is natuurlijk ook verslaafd aan de sigaretten.”

Hoopgevend voor Korbey en zijn medestanders is dat de Turkse premier Tayyip Erdogan geen roker is en een hekel heeft aan sigarettenrook. De wet tegen roken zou eigenlijk een jaar geleden al in het parlement worden behandeld, maar de regering durfde het niet aan vanwege naderende verkiezingen.

De verwachting is dat de parlementariërs nu zullen doen wat de premier wil. Dus zullen binnenkort ook in Turkije de ’gezellige’ rokers in de buitenlucht bij elkaar drommen om te paffen. Het wordt dan wel erg druk in de Turkse straten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden