Turkije / Extreem-rechts helpt AKP misschien wel aan president

De Turkse verkiezingsuitslag belooft veel vuurwerk in het parlement. De Grijze Wolven en de Koerdische nationalisten zijn water en vuur.

De Grijze Wolven zijn terug in het Turkse parlement. Hun extreemrechtse partij MHP verdween na de verkiezingen van 2002, doordat ze de kiesdrempel van 10 procent niet haalde. Ze werd zo gestraft voor drie jaar desastreus economisch regeringsbeleid.

Nu hebben de Wolven hun aanhang weer verdubbeld. Omdat er ook meer dan twintig onafhankelijke Koerdische kandidaten in het nieuwe parlement zitten, zal er aan spanning en zelfs vechtpartijen in de volksvertegenwoordiging geen gebrek zijn. De MHP is gegroeid door de haat jegens Koerdische separatisten aan te wakkeren.

„Tayyip Erdogan* Zit je om touw verlegen? Hier heb je touw*”, zei Devlet Bahceli, leider van de MHP, tijdens de campagne. Hij pakte dan een touw met een keurige knoop en gooide het naar de massa.

Bahceli wilde ermee zeggen dat hij Abdullah ücalan zou ophangen zodra hij aan de macht kwam. Onder Erdogan werd de doodstraf voor de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK omgezet in levenslang.

Bahceli baseerde zijn hele campagne op de strijd in het Koerdische gebied. Hij pleitte voor een inval in noordelijk Irak om de daar gestationeerde PKK-strijders uit te roeien. Zo’n 14 procent van de Turken beloonde hem voor deze campagne.

Volgens Ismet Berkan, hoofdredacteur van de links-liberale krant Radikal is de MHP ook in de kaart gespeeld door de republikeinse CHP. Berkan: „De zogenaamd linkse CHP probeerde de MHP rechts in te halen. Beide partijen hebben het Turks nationalisme gepropageerd. De kiezers hebben gedacht: ’Waarom op de CHP stemmen als ik ook voor ’echte’ nationalisten kan kiezen’. De MHP heeft geprofiteerd van het sterke nationalisme van de laatste jaren.”

Tijdens de campagne zei premier Erdogan: „Het ziet ernaar uit dat de Koerdische onafhankelijken en de MHP in het parlement komen. Ik vrees dat we geen tijd meer hebben om beleid te maken straks. Want iemand moet de twee vechtende partijen uit elkaar houden.”

Een grapje, want het lijkt erop dat Erdogan juist munt kan slaan uit de aanwezigheid van de MHP. Veel MHP’ers zijn naast extreemrechts ook vrij traditioneel. Zij zullen geen bezwaar hebben tegen een president met een hoofddoekdragende vrouw, zoals de AKP graag ziet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden