Turkije en Duitsland kunnen toch samen door een deur

Ze concludeerden dat niemand gebaat is bij verdere escalatie. Beeld REUTERS
Ze concludeerden dat niemand gebaat is bij verdere escalatie.Beeld REUTERS

Na een dieptepunt in hun betrekkingen werken Duitsland en Turkije sinds gisteren ‘stap voor stap’ aan een betere relatie. De Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel en zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu kwamen in crisisberaad bijeen. Ze concludeerden dat niemand gebaat is bij verdere escalatie.

Sander Becker

Turkije beschuldigde Duitsland de afgelopen dagen van ‘islamofobie’ en ‘nazipraktijken’, nadat diverse Duitse steden aan Turkse politici hadden verboden om campagne te komen voeren voor een referendum dat de Turkse president Erdogan meer macht moet geven.

In een ‘stevig en open’ gesprek maakte Gabriel zijn Turkse homoloog gisteren duidelijk dat de Duitse regering niet met het naziregime wil worden vergeleken. Hij zei ook dat zijn land een bezoek wil brengen aan de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. Die is in Turkije gearresteerd vanwege ‘propaganda voor terreur’ en ‘volksophitsing’.

Cavusoglu beloofde dat een Duitse diplomaat op bezoek mag bij Yücel. Hij matigde ook zijn toon, al bleef hij Duitsland ‘ondemocratisch’ noemen. Maar de ‘nazipraktijken’ waar hij de avond tevoren nog mee had rondgestrooid toen hij in Hamburg zijn landgenoten toesprak, waren uit zijn betoog verdwenen.

De Turkse campagne verplaatste zich gisteren naar Brussel. Daar zou de Turkse oud-minister van energie Taner Yildiz ’s avonds Belgische Turken proberen over te halen om bij het referendum op 16 april ‘ja’ te stemmen.

In de Europese Unie wonen zo’n 2,9 miljoen stemgerechtigde Turken. Erdogan kan hun stem goed gebruiken. Zelf zou hij van plan zijn om eind maart te komen spreken op een ‘verkiezingsshow’ in een grote hal in Gent. Minister Cavusoglu wilde de campagne op 11 maart voortzetten in Rotterdam, maar zag daar gisteren van af. De Nederlandse regering is fel gekant tegen zo’n optreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden