Turkije doodt per ongeluk dertig burgers

Luchtmacht ziet jonge olie- en sigarettensmokkelaars aan voor leden van afscheidingsbeweging PKK

Het Turkse leger heeft woensdagnacht in het grensgebied met Irak per ongeluk zeker dertig burgers gedood. Volgens de woordvoerder van de regerende AK-partij dacht het leger dat het om een groep Koerdische strijders ging, maar betrof het jongeren die niets met terrorisme te maken hadden.

In het grensgebied houden veel strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK zich schuil. Het leger zou aanwijzingen hebben gehad over een op handen zijnde rebellenaanval en viel een groep mensen aan die door onbemande vliegtuigen waren ontdekt. De groep kwam uit Irak en was op weg naar Turkije via een bergpas die al vaker door Koerdische rebellen zou zijn gebruikt.

Lokale autoriteiten en inwoners van nabijgelegen dorpen zeiden direct dat het om jongemannen ging die sigaretten en brandstof smokkelden. Voor velen in de regio is dat de enige manier om geld te verdienen. Het pro-Koerdische persbureau Firat sprak met een overlevende van de aanval. "We waren op weg terug toen de vliegtuigen ons begonnen te bombarderen", aldus Servet Encu. "Vijf of zes mensen schuilden achter een rotspartij, maar de vliegtuigen bombardeerden daar ook. Ze stierven allemaal achter de rotsen."

De burgemeester van het nabijgelegen dorp Uludere noemt het incident 'onacceptabel' en verklaarde tegenover persbureau Reuters dat alle slachtoffers brandwonden hebben. De vaten met diesel die de groep bij zich had zouden ontploft zijn.

De PKK liet kort na de aanval weten dat de omgekomen Turken geen enkele band hebben met de Koerdische afscheidingsbeweging. Turkije's grootse pro-Koerdische politieke partij, de BDP, noemde het incident een 'misdaad tegen de menselijkheid'. In Istanbul bekogelden 2000 kwade Koerden veiligheidstroepen met stenen. De vicevoorzitter van de Turkse regeringspartij AKP erkende dat het leger een 'operationeel ongeluk' kan hebben begaan: "Als dit een blunder was, zal het niet worden verzwegen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden