Turkije doet wel degelijk wat tegen IS

In zijn artikel beweert Ghassan Dahhan dat Turkije de enige voor IS overgebleven weg is, die de terroristische organisatie in leven houdt (Trouw, 3 december). Ongefundeerde beschuldigingen, waar ik enige verifieerbare feiten tegenover zet.

Turkije heeft IS, dat als een bedreiging van de nationale veiligheid wordt beschouwd, toegevoegd aan de lijst van terroristische organisaties op 10 oktober 2013. Bovendien is Turkije een constant doelwit van IS geweest, als een gevolg waarvan 147 Turkse burgers gedood zijn in IS-gerelateerde aanvallen.

Met betrekking tot de verdachte buitenlandse terroristische strijders (FTF's), heeft Turkije een geen-toegang-lijst samengesteld van 27.000 verdachte FTF's uit 110 landen. Bijgevolg hebben onze veiligheidsdiensten meer dan 2300 verdachte FTF's opgespoord en uitgewezen.

Het Turkse leger heeft extra maatregelen genomen aan de Syrische grens. Een greppel met een lengte van 383 kilometer werd gegraven en een wal van 736 kilometer opgetrokken, alsook een betonnen muur van 17,5 kilometer. Tevens is langs de grens een hindernis opgetrokken van 107,8 kilometer van prikkeldraad. Als resultaat van de extra maatregelen die werden toegepast, komt het aantal mensen dat gearresteerd werd tijdens het illegaal overschrijden van de Turkse-Syrische grens tusen 1 januari 2014 en 1 november 2015 op 207.437.

Wat betreft de beschuldiging van een voortdurende handel in olie tussen Turkije en DAESH kan ik u mededelen dat, alleen al in 2014, 79 miljoen liter vloeibare brandstof in beslag is genomen. In de eerste helft van 2015, parallel met de verhoogde beveiliging aan de grens, is deze hoeveelheid afgenomen tot 595.000 liter.

Kennelijk, als gevolg van onze nabijheid tot de conflictzone, bevinden wij ons in een hachelijke positie, waarin we een ongelijke last hebben te dragen in het aangezicht van de risico's en dreigingen die uitgaan van Syrië, terwijl wij tegelijkertijd geacht worden de grenzen van de transatlantische gemeenschap te verdedigen. Maar boven alles is Turkije's standpunt met betrekking tot terrorisme bijzonder duidelijk.

Ongeacht de motivatie erachter, valt geen enkele terroristische actie te rechtvaardigen. Alle terroristische organisaties, inclusief IS, de PKK en de DHKP-C, dienen daarom bevochten te worden met eenzelfde vastberadenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden