Turkije doet inval in Iraaks Koerdistan

(Novum/Ap) - Turkse grondtroepen hebben vrijdag een inval in Noord-Irak gedaan. De Turkse troepen maakten, gedekt door de Turkse luchtmacht, jacht op guerrillastrijders van de Turks-Koerdische PKK. Volgens een officier van de coalitietroepen in Irak ging het om een paar honderd soldaten, of minder dan een bataljon. De Turkse tv-zender NTV meldde dat er in totaal tienduizend soldaten in het grensgebied aanwezig zijn. Een woordvoerder van de Koerdische rebellen zei dat twee Turkse soldaten zijn gedood en acht verwond.

De Turkse luchtmacht en artillerie voerden donderdag in Noord-Irak al bombardementen uit op schuilplaatsen van de PKK. Het leger zei dat de troepen worden teruggetrokken zodra hun doel bereikt is. Turkije respecteert de territoriale integriteit van Irak en houdt rekening met de stabiliteit van het land, aldus het leger. Irak heeft bij Turkije diplomatiek protest aangetekend vanwege de beschieting van burgerdoelen in de provincie Dohuk en de vernieling van een belangrijke brug, meldde de website van het ministerie van buitenlandse zaken.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan had donderdagavond voorafgaand aan de inval de Iraakse premier Nouri al-Maliki gebeld om hem in te lichten over de operatie. Daarna belde hij ook de Amerikaanse president George Bush. In een verklaring voor de televisie zei Erdogan dat de troepen terug worden getrokken als hun taak is volbracht. "Doelwit van de operatie en de nog te voeren operaties zijn alleen de PKK-kampen in Noord-Irak", zei hij.

De Iraakse president Jalal Talabani, een Koerd, heeft zijn Turkse collega Abdullah Gül gebeld om diens bedoelingen te horen. Hoewel Irak het met Gül eens is dat de PKK terroristische aanslagen pleegt in Turkije, benadrukte Talabani tegenover Gül dat Turkije de eenheid en soevereiniteit van Irak heeft te respecteren.

Ook de VS en de EU beschouwen de PKK als terroristische organisatie. Toch hebben de VS Turkije te kennen gegeven de inval als tijdelijk te zien en verwachten ze dat de relatieve rust in Noord-Irak niet zal worden verstoord door de Turkse operatie. De VS erkennen het recht van Turkije om zichzelf te beschermen tegen terroristen, maar moedigen het land aan om ook diplomatieke middelen in te zetten. De Amerikanen hebben bovendien aangeboden om inlichtingen met betrekking tot de PKK te delen met Turkije. De EU vroeg Turkije geen 'disproportionele militaire actie' uit te voeren en de mensenrechten te respecteren.

Het is naar eigen zeggen de eerste keer dat het Turkse leger Irak over land binnentrekt sinds de door de Amerikanen geleide inval in 2003. In december 2007 begon de luchtmacht met een reeks van vier bombardementen op de PKK in Noord-Irak.

De PKK-rebellen, die zich inspannen voor een onafhankelijk Koerdistan in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak, houden zich op in het grensgebied met Turkije vanwaaruit ze Turkse doelen kunnen bestoken. Turkije voert al sinds 1984 aanvallen uit op de rebellen en viel het Iraakse grensgebied ten tijde van het regime van Saddam Hoessein zeker twintig keer binnen.

Kennelijk is besloten om de PKK nu op Iraaks grondgebied bezig te houden, om te voorkomen dat de rebellen op grote schaal in Turkije infiltreren om daar een voorjaarsoffensief op touw te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden