Update

Turkije dient formeel verzoek in voor Patriot-raketten

Archieffoto van een Patriot-luchtverdedigingswapen. Beeld anp
Archieffoto van een Patriot-luchtverdedigingswapen.Beeld anp

Turkije heeft vandaag formeel een verzoek bij de Navo ingediend voor de inzet van Patriot-raketten langs de grens met Syrië. Dat heeft de Navo in een verklaring bekendgemaakt. Volgens de Navo draagt de plaatsing van Patriots in Turkije bij aan het verminderen van de crisis in Syrië.

In het verzoekschrift aan de Navo benadrukt de Turkse regering dat de Patriots alleen worden ingezet voor defensieve doeleinden. De inzet van Patriot-raketten betekent niet dat er een no-flyzone wordt ingesteld boven Syrië, zoals de Syrische oppositie graag zou zien.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen benadrukte dat de wapensystemen puur voor verdediging van het Turkse grondgebied zijn bedoeld. Het bondgenootschap heeft ook Duitsland en de Verenigde Staten gevraagd om een bijdrage. Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige landen in de NAVO die beschikken over Patriots van het type PAC-3 tegen ballistische raketten.

Kabinet
'De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage', lieten ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Diezelfde Kamer zal 'nauw betrokken' worden bij de besluitvorming, aldus Hennis. Strikt formeel hoeft de Kamer niet om toestemming te worden gevraagd.

Het kabinet lijkt net als de meeste partijen een positieve grondhouding te hebben over de missie. Hennis: 'In het kader van de bondgenootschappelijke solidariteit is er zeker oor naar het verzoek van de Turken.' Haar collega Timmermans zei dat de Patriots echt bedoeld zijn voor het beschermen van de bevolking. 'Je moet dan van goede huize komen wil je daar niet positief naar kijken.'

Wel wordt een aantal cruciale voorwaarden gesteld. Volgens Hennis moeten de raketten puur defensief worden gebruikt en enkel dienen voor de bescherming van de bevolking en het Turkse grondgebied. Ook moet de inzet zorgen voor de-escalatie van het conflict.

Duitsland
De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle verklaarde tegen de Duitse ambassadeur in Turkije te hebben gezegd 'zo'n verzoek positief te beantwoorden'. 'Het zou een grove fout zijn om defensieve steun aan een NAVO-lidstaat te weigeren op een moment dat deze lidstaat het gevoel heeft te worden blootgesteld aan aanvallen van buitenaf.'

De Navo heeft in 1991 en 2003, tijdens de Golfoorlog en de Irakoorlog, ook al luchtafweergeschut op Turks grondgebied geplaatst. Die raketten - ook Nederland leverde een aantal - werden nooit gebruikt. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben de beschikking over Patriots. Het is nu aan deze landen om te bepalen of ze de raketten willen inzetten en voor hoe lang.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden