Turkije bouwt voor het eerst in 90 jaar een kerk

September 2011: Armeense priesters op het eiland Akdamar. Beeld epa
September 2011: Armeense priesters op het eiland Akdamar.Beeld epa

Ondanks zijn steeds intolerantere houding lost de Turkse president Erdogan een verkiezingsbelofte in: er mag weer een kerk gebouwd worden. De Syrische kerk is de eerste in 90 jaar.

Het gebouw moet verrijzen in een voorstad van Istanbul, Yesilkoy. De seculiere republiek Turkije kent op papier godsdienstvrijheid, maar veel religieuze minderheidsgroepen zijn het mikpunt van discriminatie. Zo moesten christenen het de afgelopen eeuw stellen met de paar honderd reeds bestaande kerken.

Vergunningen voor de bouw van nieuwe christelijke godshuizen bleven uit. Lokale gemeenschappen kregen regelmatig te horen dat hun kerk moest sluiten. Soms deed de overheid dat in naam van 'teruglopende bezoekersaantallen', in andere gevallen gebeurde het vrijwel zonder opgaaf van redenen.

Bijna alle christenen weg uit Turkije
Onder meer vanwege die discriminatie trokken de meeste christenen de afgelopen decennia weg uit Turkije. Nu zijn er nog zo'n 100 duizend gelovigen over. De huidige vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak zorgt inmiddels voor een lichte stijging. Toch staat 99 procent van de Turken te boek als moslim.

Het nieuws over de kerkbouw komt van premier Ahmet Davutoglu. Hij deed de mededeling afgelopen weekend tijdens een ontmoeting met kerkleiders. Christenen zijn in Turkije geen tweederangsburgers, stelde Davutoglu. Zijn regering ziet naar eigen zeggen niemand als buitenstaander. In 2013 maakte de regering al een einde aan een ander langlopend religieus conflict. Ze gaf toen een Syrisch klooster terug aan de regering.

Flirts met EU op laag pitje
Waarom de kerk nu ineens een vergunning krijgt is onduidelijk. De vergunning was een van Erdogans verkiezingsbeloftes, maar de campagne ligt alweer jaren achter hem. Formeel verkeert Turkije nog altijd in een proces van Europese integratie. Erdogan en zijn islamitische AK-partij hebben gebaren als deze nodig om toe te kunnen treden tot de Europese Unie, maar de laatste anderhalf jaar lijkt de president het flirten met de EU te hebben opgegeven.

In zijn strijd tegen 'binnenlandse vijanden' haalde hij vorige maand fel uit naar de organisatie van islamitisch prediker Fethullah Gülen. De politie arresteerde toen 24 medewerkers van Gülens media-organisatie op verdenking van 'smaad' en 'vervalsing'. De EU waarschuwde direct dat de hetze indruiste tegen 'Europese waarden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden