'Turkije bombardeert naast IS ook Koerden in Syrië'

Een Turkse straaljager, die in Irak en Syrië de Koerdische PKK en IS bombardeert. Beeld reuters
Een Turkse straaljager, die in Irak en Syrië de Koerdische PKK en IS bombardeert.Beeld reuters

Na vier dagen van Turkse aanvallen in Syrië is het nog steeds onduidelijk welke groepering Turkije als meest gevaarlijk ziet. Niet alleen terreurorganisatie IS wordt bestookt vanuit de lucht, Turkse tankraketten vielen vandaag ook op stellingen van Koerdische strijders in Syrië. Dat meldde de Koerdische strijdgroep YPG vandaag. Opvallend, want deze groepen vechten net als Turkije tegen IS.

Volgens Koerdische strijders schoten tanks op een Syrisch dorpje aan de grens met Turkije. Op dat moment zouden zich daar Koerden van de strijdgroep PYD bevinden, die tegen IS aan het vechten zijn.

De Turkse regering liet weten dat er helemaal geen Koerdische strijders zijn beschoten. "Claims dat Turkse soldaten mogelijk posities hebben gebombardeerd waar geen IS-strijders zaten, worden onderzocht", aldus een woordvoerder, die verder verklaarde dat Turkije in Syrië alleen IS aanvalt, en in Irak de Koerdische militante beweging PKK.

Het is opvallend dat Turkije juist de Koerden aanvalt, omdat zij bondgenoten zouden moeten zijn. De Syrische Koerden zijn op de grond de belangrijkste tegenstanders van IS en hebben bij hun aanvallen veel steun gekregen van de Amerikaanse luchtmacht. Zo wisten Koerdische strijders maandag het plaatsje Sarrin in te nemen, zo'n veertig kilometer ten zuiden van de stad Kobani.

Toch is gedachte dat Turkije mogelijk Koerdische doelen beschiet niet vreemd. Het land vreest al langer dat nationalistisch besef bij de Koerden een gevaar kan zijn. Dat sentiment kan overslaan naar de Koerden in Turkije en zo een gevaar vormen voor de stabiliteit in eigen land, aldus de regering van premier Davutoglu.

Om die reden worden ook stellingen van PKK-guerrillastrijders in Irak gebombardeerd, nadat dit weekend twee politieagenten voor hun huis door militante PKK-strijders waren doodgeschoten. Het waren de eerste bombardementen op de Koerden sinds 2012.

De Turkse politie voerde ook acties uit in Istanbul, waar tientallen mensen werden opgepakt omdat ze banden zouden hebben met IS. Beeld ap
De Turkse politie voerde ook acties uit in Istanbul, waar tientallen mensen werden opgepakt omdat ze banden zouden hebben met IS.Beeld ap

Veilige zone
De aanvallen in Syrië komen op het moment dat Amerikaanse diplomaten bevestigen dat er een plan ligt om een veilige zone te creëren op de grens van Turkije en Syrië, en dan met name op Syrisch grondgebied. Het lijkt op een toezegging van Amerika in ruil voor het mogen gebruiken van de Turkse basis Incirlik voor bommenwerpers.

Het is nog onduidelijk hoe een 'IS-vrije zone' moet worden behouden, aldus een anonieme functionaris tegen persbureau Reuters. Een groot deel van het gebied is namelijk onder controle van de Koerden, die zich vaak tegen het regime van president Erdogan hebben verzet.

Dinsdag praat Turkije op eigen verzoek de Navo bij over de laatse ontwikkelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden