Turkije blokkeert Wikileaks na publicatie e-mails partij Erdogan

Een prent van Wikileaks over de Turkse president Erdogan, die de publicatie van de mails van diens AK-partij vergezelde. Beeld Wikileaks
Een prent van Wikileaks over de Turkse president Erdogan, die de publicatie van de mails van diens AK-partij vergezelde.Beeld Wikileaks

Wikileaks heeft dinsdagavond laat bijna 300.000 gelekte e-mails gepubliceerd van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije heeft de klokkenluiderssite inmiddels geblokkeerd.

Bewerkt door redactie

Het gaat volgens Wikileaks om 294.548 email met daarbij duizenden attachments. De jongste mail is van afgelopen 6 juli, en de oudste dateren van 2010, en komen van zo'n 750 adressen.

De klokkenkluiderssite kreeg de mails ongeveer een week voor de coup in handen. Wat er allemaal in staat is vanwege de omvang van de publicaties nog niet duidelijk. Later volgt een nieuwe serie mails, aldus de site.

Wikileaks besloot de e-mails naar eigen zeggen vroegtijdig te publiceren vanwege de 'zuiveringen' van de Turkse regering die volgden op de verijdelde coup. Degene die de mails aanleverde zou geen banden hebben met de "elementen achter de staatsgreep of een rivaliserende politieke partij of staat''.

Wikileaks meldde woensdagochtend dat zijn website in Turkije is geblokkeerd. De Turkse internetwaakhond heeft bevestigd dat er een "administratieve maatregel" is genomen tegen de site, een term die doorgaans gebruikt wordt als een site ontoegankelijke wordt gemaakt. Turkije blokkeert regelmatig websites als daar voor de regering onwelgevallige zaken op staan.

In de aanloop naar de publicatie was de site van Wikileaks al herhaaldelijk het doelwit van cyberaanvallen. Het is nog onduidelijk wie daar achter zit. De klokkenluiderssite zei eerder dat de timing van de aanvallen deed vermoeden dat bondgenoten van de Turkse regering verantwoordelijk waren.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange tijdens een videoconferentie in Chili vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij sinds 2012 zit. Beeld epa
WikiLeaks-oprichter Julian Assange tijdens een videoconferentie in Chili vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij sinds 2012 zit.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden