Turkije blokkeert buitenlandse websites Zaman

De editie van 5 maart en de Duitse editie van Zaman, een dag nadat de krant werd genationaliseerd. Beeld REUTERS
De editie van 5 maart en de Duitse editie van Zaman, een dag nadat de krant werd genationaliseerd.Beeld REUTERS

Het offensief tegen de Turkse oppositiekrant Zaman gaat nu over de landsgrenzen heen. Turkije heeft de Europese en Amerikaanse websites geblokkeerd. Dat betekent dat ook de Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaag, zamanhollanda.nl, niet meer in Turkije te raadplegen is.

Redactie

Begin maart werd de krant die kritisch schreef over de Turkse regering genationaliseerd. De actie kwam niet geheel onverwacht, Turkije vond al langer dat journalisten van Zaman strafbare feiten pleegden. De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad.

Nieuwe toon
Na de nationalisering werd de toon van de krant in Turkije een stuk milder. Maar op de buitenlandse sites ging de krant gewoon door met kritische berichtgeving. "Dat werd kennelijk te bedreigend gevonden", zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag. Cerit zegt weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat het is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. De Nederlandstalige website van Zaman Vandaag, zamanvandaag.nl, is overigens niet geblokkeerd.

Cerit zou willen dat de Europese politiek zich verzet tegen de blokkade, maar heeft er weinig hoop op. "Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over."

Media in Turkije
De situatie voor de media in Turkije is al jaren moeilijk. Een van de belangrijkste oorzaken is volgens Asli Tunc, professor mediastudies aan de Bilgi Universiteit in Istanbul, de toenemende polarisatie in de samenleving, die met het opgelaaide conflict tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK recent alleen maar groter is geworden. "Beide zijden manipuleren het verhaal naar believen", meent Tunc die constateert dat in de mainstream media een grote angst bestaat om als pro-PKK gezien te worden.

"Zaman heeft zelf ongelooflijk veel schade berokkend aan de persvrijheid in Turkije", zegt Tunc. Zaman is gelieerd is aan de Gülenbeweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen en trok tot voor kort samen met Erdogan en diens AKP-partij op tegen de gemeenschappelijke, veelal seculiere, vijanden. Totdat beide heren in 2013 gebrouilleerd raakten en Erdogan de machtsstrijd naar zijn hand zette. "Ze zijn zeker niet onschuldig, maar nu zijn ze zelf het slachtoffer geworden", zei Tunc eerder in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden