Update
Turkije beticht Nederland van racisme, Koenders neemt contact op
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) neemt contact op met de Turkse autoriteiten over een vermeende verklaring dat Nederland de Turkse gemeenschap hier discrimineert. Dat zei hij woensdag na een debat in de Tweede Kamer. Als Turkije een verklaring heeft uitgegeven waarin staat dat ons land de Turkse gemeenschap hier discrimineert en racistisch bejegent, dan is dat ,,ongepast'', aldus de bewindsman. Maar hij vindt het ,,van belang om precies te weten wat er is gezegd''.
Volgens hem is het integratiedebat een Nederlandse zaak en gaat Turkije daar niet over. Als de Turkse regering het daadwerkelijk heeft gezegd, ,,dan ligt er werk'', aldus Koenders. Hij heeft de betreffende verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet gezien.
Turkse verklaring
De Nederlandse overheid bejegent de Turkse gemeenschap op een agressieve en racistische wijze en komt met initiatieven en uitspraken die schadelijk kunnen zijn voor de bevordering van de bilaterale betrekkingen met Turkije. Dat stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waar de krant Hürriyet vandaag uit citeert. Asscher zegt de 'aantijging' niet te kunnen plaatsen.
De publicatie van een Nederlands overheidsrapport over de handel en wandel van Turkse organisaties waarin een negatief beeld naar voren komt, is Ankara in het verkeerde keelgat geschoten.
Het ministerie is ook ontstemd over het recentelijk naar buiten gekomen onderzoek naar Turkse jongeren waarin een beeld naar voren komt dat ze ,,vatbaar zijn voor extremisme en terrorisme ondersteunen'', aldus de verklaring.
Rascistische beschuldigingen
,,Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende en geallieerde natie zijn onacceptabel'', schrijft het ministerie.
,,We hebben moeite te begrijpen waarom deze racistische aanvallen, die niet te verenigen zijn met onze lange historische banden met Nederland, recentelijk op de agenda zijn gekomen'', voegde de woordvoerder er volgens Hürriyet aan toe.
Bemoeien
Als het klopt dat Turkije vindt dat de Nederlandse overheid de Turkse gemeenschap op een racistische manier bejegent, dan is dat ,,een voorbeeld van ongeïnformeerd, onjuist en ongepast bemoeien met wat in een democratisch debat door een democratisch gekozen regering gebeurt''. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag in een reactie op een brief van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken die onderweg zou zijn naar de Tweede Kamer.
Asscher heeft die brief nog niet gezien. Hij kan de 'aantijging' niet plaatsen en voelt zich er niet door aangesproken. Asscher benadrukt dat zijn integratiebeleid er juist op is gericht dat iedereen kan meedoen en erbij hoort. ,,Dat geldt voor alle groepen in het land'', zei hij.
Zere plek
Ook Turkse Nederlanders mogen volgens Asscher hun eigen mening vormen ,,zonder dat de overheid van een ander land zich in het debat mengt''. Daarbij is het soms nodig moeilijke gesprekken te voeren of de vinger op de zere plek te leggen. ,,Maar altijd om verder te komen'', aldus de minister.
De beschuldiging van racisme ,,staat zover van m'n bed''. Asscher zou het betreurenswaardig vinden, als het waar is, dat ,,een buitenlandse mogendheid zich bemoeit met het leven van mensen in dit land die er wat van willen maken''.