Turkije beschuldigt Amnesty-directeur van steun aan terreurorganisatie

Amnesty's directeur in Turkije, Idil Eser. Zij werd op 5 juli gearresteerd, samen met negen andere mensenrechtenverdedigers. Zij moet nu terechtstaan op verdenking van het geven van steun aan een gewapende terreurorganisatie, heeft een rechtbank in Istanbul bepaald. Beeld Amnesty International
Amnesty's directeur in Turkije, Idil Eser. Zij werd op 5 juli gearresteerd, samen met negen andere mensenrechtenverdedigers. Zij moet nu terechtstaan op verdenking van het geven van steun aan een gewapende terreurorganisatie, heeft een rechtbank in Istanbul bepaald.Beeld Amnesty International

Zes mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije, zijn formeel gearresteerd in afwachting van hun rechtszaak. Dat heeft een rechtbank in Istanbul bepaald. Zij moeten terechtstaan voor het geven van steun aan een terreurorganisatie. “Een nieuw dieptepunt in de onderdrukking na de couppoging”, aldus Amnesty.

Gert Jan Rohmensen

Amnesty-directeur Idil Eser en de anderen worden er volgens de aanklacht van verdacht hulp te hebben verschaft aan een gewapende terroristische organisatie, maar welke meldt de aanklacht niet. President Erdogan heeft eerder vage beschuldigingen geuit dat de activisten betrokken waren bij een bijeenkomst die de “aard van voortzetting” had van de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Eser werd op 5 juli opgepakt, samen met zeven mensenrechtenactivisten van andere organisaties in Turkije, en twee trainers. Zij waren bijeengekomen voor een workshop over digitale veiligheid in een hotel niet ver van Istanbul. De training was gefinancierd door het Nederlandse Hivos.

De Amnesty-directeur en vijf activisten moeten in de cel blijven in afwachting van hun proces, bepaalde een rechtbank in Istanbul. Vier andere activisten zijn vrijgelaten, maar mogen het land niet uit en moeten zich geregeld melden bij de politie. De twee trainers zijn een Duitser en een Zweed.

Gerechtigheid weg

“Deze tien activisten zijn onschuldig. Dat is glashelder en dat hadden de aanklagers in twaalf dagen zo kunnen vaststellen”, zei Amnesty’s secretaris-generaal Salil Shetty in een reactie op de uitspraak. "Het besluit om deze zaak toch door te zetten maakt nog duidelijker dat waarheid en gerechtigheid volstrekt verdwenen zijn in Turkije.” Ook Hivos zegt verbijsterd te zijn over de aanklacht. De ontwikkelingsorganisatie noemt die 'schandalig'.

De arrestaties zijn onderdeel van een zuiveringsgolf die Erdogan inzette na de mislukte staatsgreep van net een jaar geleden. In die tijd zijn zeker 50.000 mensen gearresteerd, onder wie honderden journalisten, activisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers.

Meer dan 150.000 overheidsdienaren zijn ontslagen omdat zij volgens de autoriteiten de coup steunden of sympathie koesteren voor de Turkse islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de staatsgreep zit. ‘Iedereen in Turkije die het niet eens is met het beleid van president Erdogan, leidt een zeer onzeker bestaan’, stelde Amnesty International eerder.

De voorzitter van Amnesty Turkije, advocaat Taner Kilic, werd begin juni al gearresteerd. Kilic wordt beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging. Ten onrechte, zegt de mensenrechtenorganisatie. Beeld RV
De voorzitter van Amnesty Turkije, advocaat Taner Kilic, werd begin juni al gearresteerd. Kilic wordt beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging. Ten onrechte, zegt de mensenrechtenorganisatie.Beeld RV

Politieke heksenjacht

De mensenrechtenorganisatie heeft de Turkse autoriteiten na de arrestatie van de tien vergeefs opgeroepen hen vrij te laten, alsmede de voorzitter van Amnesty Turkije, advocaat Taner Kilic, die een maand daarvoor ook al werd gearresteerd. Kilic wordt beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging. Ten onrechte, volgens de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty noemt de detentie van de activisten een nieuwe klap voor de mensenrechten in Turkije. “Een ontstellende belediging van gerechtigheid en een nieuw dieptepunt in de onderdrukking na de couppoging”, aldus Amnesty. Volgens de organisatie is er “geen sprake van een legitiem onderzoek, maar van een politieke heksenjacht''.

Lees ook het artikel van 6 juli: Hivos: Arrestaties Turkije zijn een vorm van intimidatie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden