Turken vrezen milieuramp en weren asbestschip

door Erdal Balci in Istanbul

Turken willen het Nederlandse sloopschip Otapan niet in hun havens. Overleg daarover is mislukt.

Staatssecretaris voor milieu Van Geel kwam gisteren zonder resultaat terug uit Turkije. Hij wilde van de Turkse regering gedaan krijgen dat het schip daar werd gesloopt. Dat zou gebeuren, maar de Turken merkten dat Nederlandse informatie niet klopte: het schip bevat niet één ton asbest maar vijftig ton.

De Turkse minister van milieuzaken wil het schip niet meer in Turkse wateren zien. En bewoners van de havenstad Aliaga gaan de Nederlandse staat aanklagen.

Een Turkse vakbond van werfmedewerkers en twee bewoners van de stad Aliaga beginnen met het Global Platform on shipbreaking en Greenpeace Nerland een rechtszaak tegen het ministerie van Vrom bij de Raad van State. Woordvoerder van dit initiatief, advocaat Arif Ali Cangi, zegt: ,,De Nederlandse staat heeft zich niet gehouden aan de internationale wetgeving. Er is met opzet informatie achtergehouden. Mocht het schip niet teruggestuurd worden, dan gaan we ook het Turkse aanklagen bij de rechtbank in Izmir. Minister Pepe van milieuzaken moet zijn woord houden en moet het schip niet in Turkse wateren toelaten.”

Pepe heeft de Nederlandse autoriteiten bevraagd over de hoeveelheid asbest in het schip. Het antwoord was dat er tegenstrijdige rapporten over waren. Vrom vroeg extra tijd om de zaak uit te zoeken.

Volgens de Turkse milieuactivisten is het zo goed als bewezen dat Otapan veel meer dan een ton asbest bevat. Cangi: ,,De houding van de Nederlanders laat duidelijk zien dat er wat aan de hand is. Als het schip eenmaal in de Turkse haven is, kan de Turkse regering alsnog een akkoord sluiten met de Nederlanders. Zo’n milieuramp mogen we niet laten gebeuren.”

De Otapan vertrok een maand geleden uit Amsterdam, waar het schip sinds 1999 aan de ketting lag vanwege de vondst van asbest. Het zou in de haven van Aliaga, stadje bij Izmir, gesloopt worden, omdat dat in Nederland te duur is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden