Turken tegen Amerikanen: Kijk naar jezelf

Het besluit van de commissie van het Huis van Afgevaardigden om het wetsvoorstel voor erkenning van de Armeense genocide naar het Congres te sturen, heeft kwaad bloed gezet in Turkije. In een opmerkelijk snelle reactie stelde president Gül woensdagavond al dat de Amerikaanse erkenning van de Armeense genocide ’onacceptabel’ was.

Een aantal Turkse kranten plaatsten gisteren foto’s van Iraakse slachtoffers op de voorpagina met het bijschrift: ’Kijk naar jezelf’. De verwachting is dat de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Turkije verder zullen verslechteren. Maar hoofdredacteur Etyen Mahcupyan van de Turks-Armeense krant Agos treurt niet: „Het was een kwestie van tijd dat deze wet zou worden aangenomen. Beter vroeg dan laat.”

De opvolger van Hrant Dink, de Turks-Armeense journalist die eerder dit jaar bij een aanslag omkwam, vindt dat de Amerikaanse houding jegens de Armeense genocide een kans biedt voor Turkije. Mahcupyan: „Natuurlijk zullen de eerste reacties fel zijn. Maar op de lange termijn zal deze politiek van de westerse landen Turkije dwingen om een realistische houding aan te nemen en in de spiegel te kijken. Ik ben van mening dat dit een stap is in de verdere democratisering van Turkije.”

Dan moet er nog wel het een en ander gebeuren, bleek ook gisteren weer. Arat Dink, zoon-van en ook werkzaam bij Agos, werd tot een jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens het erkennen van de genocide. Dat is in Turkije vooralsnog strafbaar.

Het nieuws uit Amerika komt bovendien in een tijd waarin de lijken van Turkse soldaten, gesneuveld in de oorlog tegen de PKK, de actualiteit bepalen. Volgende week beslist het Turkse parlement of het leger Irak mag binnenvallen om zelf korte metten te maken met de Koerdische militanten die van daaruit opereren. Veel Turken geloven dat de VS de Koerden wapens levert en de PKK in Noord-Irak met rust laat.

Met het huidige Amerikaanse wetsvoorstel zal het klimaat nog meer antiwesters worden. Kan dat leiden tot een breuk tussen Turkije en het Westen? Mahcupyan: „Ik geloof daar niet in, omdat Turkije al heel lang deel is van het Westen. De laatste jaren zijn we bezig een open maatschappij te worden. Wanneer Turkije de Armeense realiteit onder ogen ziet, zal dat proces slechts versnellen. Turkse diplomaten zijn verstandig en ervaren genoeg om een breuk te voorkomen.”

Voorzitter van de Vereniging van Strijd tegen Erkenning van Genocide, Savas Egilmez, is een heel andere mening toegedaan. Hij zei in de pers dat hij de Amerikaanse conceptwet diep betreurt. „Ze lijken vergeten te zijn voor wat voor bloedbaden hun voorouders hebben gezorgd bij het stichten van hun land”, meent hij. „We hebben het hier over een natie die atoombommen heeft gegooid op steden. Laat ze eerst de schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van hun slachtoffers, voordat ze zich bezig houden met de Turkse geschiedenis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden