Turken respecteren leraren

Alleen Murat weet waarom hij zijn conrector, Hans van Wieren, heeft doodgeschoten. Maar iedereen haast zich om analyses te maken, ook Hans Werdmölder (Letter & Geest, 17 januari). Volgens hem heeft Murat zijn conrector vermoord omdat Murat een Turkse achtergrond heeft. En dat zou betekenen dat mannen een te groot ego hebben en hun ego altijd zullen verdedigen, ook als ze daarvoor moeten moorden.

Volgens mij ligt het genuanceerder. De Turkse cultuur kan niet verantwoordelijk zijn voor Murats daad want in de Turkse cultuur staan oudere mensen en leraren op een hoge plaats. Deze twee groepen moet je respecteren en gehoorzamen. En Murat heeft beide niet gedaan.

Murat komt uit een gezin dat niet exemplarisch is voor de Turkse cultuur. Uit verhalen blijkt dat de vader zich niet erg Turks opstelde. Murat mocht van hem alcohol drinken en 's nachts in een nachtclub zitten. De meeste Turkse vaders staan dat niet toe. Ik zoek de verklaring voor Murats daad eerder in de relatie met zijn conrector. Daar zat iets fout. Het is niet goed dat Murat dat op deze manier heeft opgelost. Niemand, uit geen enkele cultuur zou dit goedvinden.

Wat mij in de berichtgeving opvalt is de afstand tussen autochtone leraren en allochtone leerlingen. Docenten op zwarte scholen benadrukken continu hoe moeilijk hun werk is en hoe stressvol. Waarom houden die leraren niet van die leerlingen? Met een beetje aandacht, acceptatie en liefde kom je heel ver. Kinderen op een gewone school voelen zich vaker geaccepteerd, erkend en gewaardeerd.

Toch is het niet zo dat de meerderheid van allochtone leerlingen gefrustreerd rondloopt. Ze zijn vaak ambitieus, betrokken en positief. Waarschijnlijk hebben ze het moeilijker, maar ze gaan daar heel goed mee om. De meerderheid doet het zonder hulp en begeleiding goed, zowel thuis als op school.

Murat heeft een verschrikkelijke daad begaan, maar niet omdat hij Turkse ouders heeft. Waarschijnlijk speelt een mix van factoren een rol: zijn relatie met de conrector, zijn persoonlijkheid, de invloed van xtc op zijn gedrag, zijn thuissituatie en de jeugdcultuur waarin drugs en geweld een belangrijke plaats innemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden