Turken kritischer over de 'engelen' van de Gaza-vloot

'Was het om de Palestijnen te doen of ging schepen op djihad?'

Turken beginnen langzaam te morren over de kwestie van de 'heilige' Gaza-vloot. Turkije en Israël zijn vooral door die vloot vorig jaar van bondgenoten vijanden geworden. De Gaza-vrijwilligers, van wie negen doodgeschoten werden door Israëlische militairen, golden in Turkije als engelen die hulpgoederen naar de arme Palestijnen brachten. Maar nu klinken langzaam ook vragen: 'Was die reis echt voor de Palestijnen bedoeld of ging de Gaza-vloot op djihad?'

De Turks-Israëlische relaties raakten in 2009 al bekoeld nadat de Turkse premier Tayyip Erdogan en de Israëlische president Sjimon Peres een publiekelijke aanvaring over Gaza hadden. De Gaza-vloot van vorig jaar zorgde voor een nieuw dieptepunt in de verhouding tussen de twee landen. Dat een VN-rapport Israël deels in het gelijk stelde, heeft de woede van de Turkse leiders aangewakkerd. Nu wordt zelfs gesproken over een nieuwe vloot naar Gaza, dit keer beschermd door de Turkse marine.

Maar is de enorme woede wel gerechtvaardigd? Deze vraag werd in Turkije voor het eerst gesteld door de bekende columnist Yildiray Ogur. Hij stelt in zijn spraakmakende stuk dat het tijd wordt voor een beetje zelfkritiek nu de twee oude bondgenoten op het punt staan elkaars marineschepen te beschieten. Ogur in de krant Taraf: "Hoe eerlijk zijn we als het gaat om deze kwestie? Natuurlijk is Israël een harteloze staat zonder mededogen, maar zeiden de opvarenden van de vloot voor de aanvang van de reis niet dat ze misschien zouden sneuvelen? Waarom zijn ze de Israëlische soldaten op het dek van het schip met ijzeren staven te lijf gegaan? Past dat bij mensen die puur aan liefdadigheid willen doen? Of waren het mensen die in de naam van het martelaarschap wilden sterven?"

De groeiende kritiek in de media op de regering heeft de grootste oppositiepartij CHP ertoe aangezet het buitenlandse beleid van Erdogan met de grond gelijk te maken. CHP-leider Kemal Kilicdaroglu noemde de hele kwestie een groot fiasco en beschreef premier Erdogan als een man die steeds dreigende taal bezigt maar in de praktijk geen vinger weet te verroeren. "Je zegt dat je een nieuwe vloot naar de Gaza wil laten begeleiden door onze marineschepen. Ook dit is grootspraak. Mochten Turkse gevechtsboten tot de kust van Gaza varen, dan ga ik Erdogan hoogstperoonlijk feliciteren en hem op het voorhoofd kussen (een Turks gebaar van groot respect, red.)."

Nu de ban gebroken is, worden ook in regeringsgezinde kranten kritische vragen gesteld. Hoe zit het met de miljoen Israëlische toeristen die niet meer komen? Wat als Israël als reactie op dit alles de PKK met wapens en geld gaat steunen? Waarom moeten wij voor dit alles opdraaien terwijl de Arabische landen slechts staan toe te kijken?'

Vooralsnog lijkt Erdogan zich niet veel aan te trekken van de kritiek. Hij heeft de oppositieleider voor een advocaat van Israël uitgemaakt en heeft laten weten dat Turkije doorgaat met deze strijd zolang Israël geen excuus maakt aan de nabestaanden van de negen slachtoffers, hen geen schadevergoedingen betaalt en de blokkade van Gaza niet opheft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden