Turken krijgen genoeg van EU

door Erdal Balci

istanbul – Moeheid slaat toe bij de Turken, als het gaat om de EU-onderhandelingen. Uit het ene na het andere onderzoek blijkt dat de animo voor toetreding tot de Europese Unie sterk afneemt. Ook oud-ministers van Buitenlandse Zaken hebben zich achter deze trend geschaard. Vijf ex-ministers, die zich in het verleden voor het EU-lidmaatschap hebben beijverd, zeiden in een televisieprogramma dat de onderhandelingen tijdelijk stopgezet moeten worden.

De oud-ministers, allemaal van verschillende partijen en verschillende politieke stromingen, zijn het er over eens dat de gesprekken tussen de Europese Unie en Turkije in een impasse zijn geraakt. „Het Turkse volk heeft er genoeg van”, zei Emre Gonensay. „Zelfs ik, die zoveel jaren voor het EU-lidmaatschap heeft geijverd, heb er genoeg van. Alle andere kandidaat-leden hebben ook ruzie gehad met de EU, maar dan ging het altijd om technische zaken. Bij Turkije gaat het alleen maar om politieke kwesties.”

Een time-out van een jaar is een goede manier om beide partijen op adem te laten komen, vinden de ex-ministers. De sociaaldemocraat Murat Karayalcin: „In die tussentijd zou de EU na kunnen denken over wat ze nou wil met Turkije. Of ze wil ons erbij en maakt er werk van, of we stoppen er mee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden