Turken in Europa vragen om boycot van Nederlandse produkten

EINDHOVEN, UTRECHT (ANP) - Turken in Nederland, Duitsland en België overwegen bedrijven in Turkije op te roepen Nederlandse produkten te boycotten. Dat heeft voorzitter E. Ates van de Turks islamitische culturele federatie zondag gezegd na een vergadering in Eindhoven, waarbij ook vertegenwoordigers van Turken uit Duitsland en België waren.

De Turken zijn boos omdat Nederland een vergadering heeft toegestaan van het Koerdische parlement in ballingschap. Ze zien die bijeenkomst als een vergadering van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Volgens Ates was de vergadering van zondag om te voorkomen dat er emotionele reacties uit de Turkse gemeenschap zouden komen op die bijeenkomst. “Wij voelen ons bestolen en verkocht door Nederland”, aldus Ates. Hij vreest dat er in Nederland terreuraanslagen gepleegd zullen worden door de PKK. “Zeker nu de grenzen opengaan is het makkelijker voor PKK-terroristen om vanuit Duitsland naar Nederland te komen.”

Turken gaan zondag in Den Haag de regering om bescherming vragen. Zij willen dat het kabinet hen beschouwt als een minderheid in Nederland en niet als 'verlengstuk van de situatie in Turkije'. Zij zijn ongerust. Op een vergadering van de Nederlands Turkse Cultuur en Sport Federatie in Gorinchem bleek dat de spanningen hoog zijn opgelopen door de recente aanslagen in Duitsland en Nederland en de oprichtingsvergadering in Den Haag van het Koerdisch parlement-in-ballingschap. De angst heerst, aldus een getuige. De Turken begrijpen niets van Nederland. “Dat haalt de problemen in huis. Ineens is alles ondersteboven. Zo'n onoverzichtelijke situatie kan tot provocaties leiden door allerhande stromingen.”

Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd de Turkse moskee aan de Bernadottelaan in Utrecht in brand te steken. De schade bleef beperkt tot een geblakerde buitenmuur.

Een nacht later is in Amsterdam een brandbom tegen de deur van een Turkse bankinstelling gegooid. De schade bleef beperkt tot een geblakerde buitendeur. Aan de overkant werd om een paal een rode doek met daarop een geschilderde gele Davidster gevonden. Het is de politie onbekend wat voor betekenis de doek heeft. De aanslag is niet opgeeist.

De Utrechtse politie gaat ervan uit dat de moskeebrand is aangestoken. “Zo'n buitenmuurtje gaat niet vanzelf branden”, aldus een woordvoerder. “Bovendien hebben we bij de moskee ook bepaalde voorwerpen gevonden die op brandstichting duiden”.

De politie neemt de zaak serieus, “hoewel we niet uitsluiten dat het kwajongenswerk is geweest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden