Turken hebben vaak een pc thuis, Surinamers niet

Hoe Hollands is het om thuis een personal computer te hebben? Het blijkt niet bij uitstek een Nederlands gebruik: allochtone en Nederlandse gezinnen verschillen allengs minder wat betreft het percentage dat een computer bezit.

In 61 procent van de Nederlandse gezinnen staat thuis een pc. In Aziatische gezinnen is dat 54 procent. Bij 'andere Europeanen' heeft 46,7 procent thuis een pc en bij Turkse gezinnen is dat 45,4 procent.

Bij Marokkanen, Surinamers en vooral (andere) Afrikanen is een pc thuis veel minder gewoon. Vier van de tien Marokkaanse gezinnen hebben een pc, 36,4 procent van de Surinamers en 26,1 procent van de Afrikanen.

Dat althans wijst een onderzoek uit van de Averroës-stichting, die zich bezighoudt met voor- en vroegschoolse educatie. De aanwezigheid van een pc thuis wordt in discussies over leerachterstand en over de sociale tweedeling vaak opgevat als een gunstig teken: als er thuis een pc is, kan er immers ook educatieve software op worden gebruikt.

Drie jaar geleden lagen de cijfers nog aanzienlijk ongunstiger. In 1998 stond in 58 procent van de Nederlandse gezinnen een computer, maar had nog maar 35 procent van de Turkse en 18 procent van de Marokkaanse gezinnen thuis een pc. Toen wist een op de drie Nederlanders de weg naar internet te vinden, tegen een op tien bij Turken en Marokkanen. Dat is nu toegenomen tot een op de vijf.

Een beperking van het Averroës-onderzoek is wel, dat het om een enquête gaat onder moeders die meedoen aan het Opstap-project. Dat zijn weliswaar laag opgeleide moeders, maar ze hebben wel aspiraties om zich verder te ontwikkelen.

De Opstap-moeders gebruiken de computer die thuis staat overigens zelden zelf: allochtone vaders zitten aanzienlijk vaker achter de pc dan allochtone moeders. In dat opzicht verschillen ze niet van Nederlandse gezinnen. Voor zover allochtone moeders achter de pc zitten, is dat het vaakst om spelletjes te doen. Dat geldt echter ook voor vaders en kinderen. Toch doet een op de drie allochtone kinderen uit een gezin waar een computer is, er ook nog leerzame dingen mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden