Turken gaan voor werk overal naar toe, dus ook naar Irak

door Erdal Balci in Istanbul

Wie durft naar Irak te gaan? Alle werkloze mannen die in een theehuis in de achterstandswijk Gaziosmanpasa in Istanbul hun tijd doden met backgammon en andere spelletjes.

„Als ze me duizend dollar per maand geven, ga ik zelfs Bin Laden bedienen”, zegt een van hen. Werkloze Turkse mannen gaan met gevaar voor eigen leven naar alle brandhaarden. De ’wederopbouw’ van Irak heeft tot nu toe het leven gekost aan tweehonderd Turken, die vanwege hun werk daar waren.

„Ik ben naar Irak gereden”, vertelt de 32-jarige vrachtwagenchauffeur Barbaros Ilgaz. „Noord-Irak is geen probleem, daar gebeurt niks, maar het is erg gevaarlijk om in het soennitische gebied te rijden. Mijn baas vond het niet eens nodig mijn mening te vragen. Ik moest gewoon achter het stuur. Ik wist dat een maand voordien nog twee Turkse vrachtwagenchauffeurs vermoord waren. We hebben in een konvooi van Turkse vrachtwagens gereden. Zo voel je je wat zekerder. Maar ik moet toegeven dat het een angstige aangelegenheid was. Mijn vrouw stuurde me elk uur een sms’je.”

Dat Turken overal komen voor werk is een gegeven waar men trots op is in Turkije. Maar de laatste jaren vallen er te veel slachtoffers.

Eerst sneuvelden tientallen arbeiders en vrachtwagenchauffeurs in Irak. Twee maanden geleden werden 243 Turkse arbeiders in Kazachstan door Kazachse arbeiders vreselijk toegetakeld omdat ze door toedoen van de Turken zelf geen werk meer hadden. En een paar dagen geleden stortte een vliegtuig van Russische makelij in Bagdad neer, waarbij dertig Turkse arbeiders omkwamen. Al snel bleek dat het vliegtuig in zeer slechte toestand verkeerde en het niet verantwoord was geweest om ermee te vliegen.

Voorzitter van de Raad van Zakelijke Betrekkingen Irak-Turkije, Ercument Aksoy, zegt: „Ik heb groot respect voor deze mensen. Ze gaan overal naar toe, met gevaar voor eigen leven. Wat in Irak gebeurt is dat de Amerikaanse bedrijven de opdrachten binnenhalen en vanwege de gevaarlijke omstandigheden het uitbesteden aan Turkse bedrijven. Er zijn meer dan tweeduizend Turkse bedrijven actief in Irak. Sommige bedrijven voeren opdrachten uit in het hart van Bagdad. Alleen al het feit dat de mensen in krakkemikkige vliegtuigen stappen om naar Irak te gaan, wijst op grote moed.”

Volgens de officiële cijfers van het Turkse Bureau voor Werkgelegenheid werken meer dan 20.000 Turkse arbeiders in Irak. En er staan nog eens duizenden in de rij om naar het zuidelijke buurland te gaan. Op één van deze afdelingen van het Bureau voor Werkgelegenheid, in de wijk Beyoglu, heeft Naci Penbe zich net laten inschrijven voor een baan in Irak.

De 27-jarige stukadoor zegt: „Een kennis van mij verdient daar 1200 dollar per maand. Hier in Turkije doe ik hetzelfde werk voor 330 dollar. Ik hoop dat ze me bellen. Natuurlijk weet ik dat het daar gevaarlijk is met al die aanslagen. Maar ik kan evengoed in Istanbul onder een auto komen. Het lot bepaalt wanneer je doodgaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden