Turk mag uitkering meenemen

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Nederland mag Turken met een WAO-uitkering en een toeslag niet korten. Dat bepaalde het Europese Hof deze week. Door dat wel te doen maakt het een onterecht onderscheid naar nationaliteit, meent het Hof. Het gaat over een zaak die al ruim tien jaar speelt. Toch kan de uitspraak gevolgen hebben voor de kabinetsdoelen om de export van uitkeringen terug te dringen.

Het kabinet moet de uitspraak van het Hof goed bestuderen voordat het verder gaat met het ontwikkelen van wetgeving om uitkeringen en toeslagen in eigen land te houden, meent CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "We komen er nu achter dat we tien jaar later nog teruggefloten worden door de rechter. Dat moet niet over tien jaar weer gebeuren."

Hij heeft samen met zijn fractiegenoot Eddy van Hijum vragen gesteld aan het kabinet over de gevolgen van de uitspraak. Minister Kamp van sociale zaken wilde gisteren nog niet reageren. Eerst wil hij de uitspraak die gisteravond op zijn ministerie binnenkwam bestuderen.

De zaak speelt al lange tijd. Negen Turken waren arbeidsongeschikt verklaard en kregen daarvoor een uitkering met een toeslag. Nog vóór het jaar 2000 verhuisden ze terug naar Turkije omdat ze toch niet meer konden werken. De uitkeringen en de toeslagen gingen mee.

Tot de toeslagenwet werd veranderd in 2000. In een paar jaar werd deze afgebouwd voor mensen buiten de Europese Unie. Wie naar EU-landen ging, kon nog iets langer een toeslag meekrijgen. Daarop begon een gang via de Centrale Raad van Beroep naar de rechtbank in Amsterdam, tot het Europese Hof dat deze week uitspraak deed.

De officiële reden van het kabinet om niet langer toeslagen uit te willen keren aan mensen buiten Nederland was tweeledig. Het zou niet zijn na te gaan of iemand die terugkeert in zijn geboorteland nog wel recht heeft op een toeslag. En het kabinet wilde het sociale zekerheidsstelsel weer gebruiken waar het voor is opgericht: mensen die in Nederland wonen financieel bijstaan zodat ze in ieder geval een minimum bestaansniveau hebben.

Het eerste argument gaat volgens de rechter niet op, want er is een verdrag gesloten met Turkije op basis waarvan de Turkse staat controles kan uitvoeren.

Bij het tweede argument maakt Nederland onderscheid naar nationaliteit. Dat is volgens het Europese Hof onterecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden