Turk komt moeilijk in EU-lid Bulgarije

Turkije heeft sinds 1 januari naast Griekenland nog een EU-buur: Bulgarije. Voor de Turken betekent dat: nog langer wachten bij de grens.

door Erdal Balci

Kapikule, de grenspost tussen Bulgarije en Turkije, is na de Bulgaarse toetreding tot de Europese Unie voor Turken een nog moeilijker te nemen obstakel geworden. In de rij met honderden wagens die richting EU willen rijden, staat een bebaarde vrachtwagenchauffeur. ,,Als onze voorouders het veroverde gebied niet uit handen hadden gegeven, hadden we geen visa nodig. Tot aan Wenen niet.” Het is een opmerking die de laatste tijd meer te horen is.

Turken die vaker naar Europa rijden, kunnen boeken volschrijven over hun ervaringen in Bulgarije. Tot voor kort was dat het land waar radarmachines bij elke passerende auto 120 kilometer per uur aanwezen, waar de verkeerspolitie samenwerkte met tippelaarsters om geld af te troggelen van Turken met drang naar reisverzetjes, en waar om de vijftig kilometer steekpenningen betaald moesten worden.

Maar Bulgarije hoort sinds 1 januari bij de Europese Unie. Er is een nieuwe realiteit: bij de Bulgaarse douanepost Kapitan Andreev zijn de ambtenaren beleefder; ze kijken tegenwoordig zelfs naar de papieren.

Kapitan Andreev is geen ’tien euro douanepost’ meer. Het is met zijn gloednieuwe computers, paspoortscanners en nachtverrekijkers misschien de strengste douanepost van de Europese Unie geworden. Verdwenen is de oude vrijplaats van auto- en mensensmokkel.

Consequentie is dat de Turken uren moeten wachten bij de grens. Velen doen dat bovendien tevergeefs: als ze eenmaal bij de Bulgaarse douane zijn, krijgen ze te horen dat doorreizende Turken vanaf 1 januari geen transit- visa meer kunnen krijgen. De honderden mensen die dit nieuws te horen krijgen, raken woedend, schelden de Europese Unie en de Bulgaren uit. Maar hun rest niets anders dan af te druipen.

Voor diegenen met de juiste papieren loont het wachten wel. Na vier uur stilstaan en opschuiven heeft de laatste Bulgaarse douanemedewerker het laatste woord. Een stempel in het paspoort, en de reis kan eindelijk verder gaan.

Ook voor de douaniers zelf is er het een en ander veranderd, legt de medewerker uit: „De hele douanepost is vernieuwd en het personeel ook. Onze salarissen zijn een stuk hoger dan het Bulgaarse gemiddelde. We staan wel bloot aan een strenge controle. We krijgen een kwartier voor het begin van de werkdag te horen waar we gestationeerd gaan worden. En we werken altijd in groepjes van twee. Ik vind het allemaal best. Deze douane moet van haar slechte imago af. Het is nu de belangrijkste grenspost van de Europese Unie geworden.”

Na de grens valt op dat de toestand van de Bulgaarse wegen de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Met EU-geld, staat op borden langs de weg. Ook honderd kilometer meter Bulgarije in, is er nog geen Bulgaarse politie te zien.

Op de terugweg wordt een automobilist gesommeerd om te stoppen. Hij reed met 127 kilometers per uur. Het klopt helemaal. De agent schrijft een bekeuring en zegt dat de chauffeur bij de douane moet betalen. Geheel naar regels. Een uur later, ook aan de andere kant van Kapitan Andreev geen ambtenaren die tien euro willen. Ze willen geen chocolade, geen Marlboro, geen koffie*

Terug in de stad Edirne, vlakbij de grens, staat een andere rij met tientallen mensen. Hier is een bureau van het Bulgaarse consulaat waar mensen visa kunnen aanvragen. Het zijn mensen die al wel een Schengenvisum hebben– een visum dat niet geldig is in Bulgarije. Iedereen die in Bulgarije wil komen moet een EU-visum hebben.

In de rij staan voornamelijk vrachtwagenchauffeurs die haast hebben. Ze moeten met hun goederen zo snel mogelijk naar verscheidene Europese landen. Een van hen, Riza Demirbas, zegt dat hij al vier uur in de rij staat. „Ik vervoer groente. Hopelijk heb ik vandaag al een visum. Anders heb ik een probleem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden