Turk geeft meest aan goed doel

Voor het eerst is het geefgedrag van allochtonen onderzocht. Surinamers geven het vaakst aan Nederlandse goede doelen, Turken het meest.

Joop Bouma

Van allochtonen geven Turken het meeste geld aan goede doelen in Nederland: gemiddeld 263 euro. Ze sturen daarnaast gemiddeld per huishouden 348 euro naar Turkije. Vooral naar familie (85 procent), maar ook naar vrienden (9 procent).

Surinamers geven het vaakst aan goede doelen in Nederland. Zij maken gemiddeld ook het meeste geld over naar Paramaribo: 447 euro in 2007.

Het zijn enkele uitkomsten van de studie ’Solidair met het land van herkomst: het geefgedrag van niet-westerse allochtonen in 2007’. Vandaag wordt dit onderzoek in opdracht van NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) gepresenteerd. De studie is gedaan door Christine Carabain van de werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Allochtonen doen niet onder voor autochtonen als het gaat om geefgedrag, blijkt uit Carabains onderzoek. Ze zijn zelfs guller dan overige Nederlanders. Als de giften aan goede doelen en de giften aan naasten bij elkaar worden opgeteld, geven allochtonen gemiddeld 200 euro meer uit.

„Het geven aan je naasten, wat allochtonen veel doen, is in feite ook een vorm van altruïsme”, zegt Carabain. „Wij zijn geneigd om met westerse ogen naar het begrip filantropie te kijken. De meest gangbare westerse definitie van filantropie is het schenken aan instellingen voor het algemeen nut. Maar je kunt die definitie ook breder zien, ook het financieel steunen van familie is een onbaatzuchtige handeling.”

Gezamenlijk gaven allochtonen in 2007 bijna 400 miljoen euro aan Nederlandse goede doelen en aan bestemmingen in het land van herkomst. Ongeveer 60 procent van die 400 miljoen ging over de grens.

Turken en Marokkanen geven in Nederland het meeste geld uit aan levensbeschouwelijke instellingen. Dat betekent dat zij vooral aan de moskee geld schenken. De verplichte bijdrage (zakaat) van moslims aan de moskee niet meegerekend, omdat een verplichte schenking niet onder de noemer filantropie kan worden gebracht. Wel meegerekend is de vrijwillige aalmoes (sadaqah). Nederlandse moslims gaven in 2007 gemiddeld 113 euro sadaqah. De verplichte bijdrage van moslims aan de moskee was in 2007 gemiddeld 124 euro.

Allochtonen geven vrijwel niet aan goede doelen die zich bezighouden met milieu en natuurbehoud, dierenbescherming, cultuur, sport en recreatie. Uit het onderzoek kwam verder dat allochtonen minder vaak vrijwilligerswerk doen. Van de Turken en Antillianen doet 18 procent vrijwilligerswerk, onder autochtonen is dit ruim 55 procent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden