Tupperware-Joan had scherpe tong en zwarte humor

null Beeld epa
Beeld epa

De koningin van plastische chirurgie en zelfspot is overleden. Amerikaanse comédienne en strakgetrokken duizendpoot Joan Rivers, blies op 81 jarige leeftijd haar laatste adem uit. Rivers was een geliefd tv-personage. Dat kwam mede door haar opvallende verschijning en zwartgallige no-nonsence humor. "I've had so much plastic surgery, when I die they will donate my body to Tupperware."

Bas Baas

Plastic
Plasticgigant Tupperware zit vast niet te wachten op haar lichaam. De comédienne kwam graag met dit soort macabere voorstellen. Brutaliteit, een raspende eksterstem en uitgesproken ideeën op het gebied van seksisme, werden haar handelsmerk.

"I never sit down to write a joke. I don't even have a desk at my house. My bathroom is like my office, I write on my bathroom sink top," verklaarde de gedreven Rivers eens in een interview. Ze bleef doorwerken tot haar 81'ste. Op Youtube onderhield ze een interviewkanaal genaamd 'In bed with Joan'. In de laatste aflevering voor haar overlijden interviewt ze de travestiet Bianca Del Rio. Ze praten onder andere over hoe travestieten plassen.

Taboes doorbreken
Naast het smijten met geld, injecteren van spuitplastic en het belachelijk maken van anderen en vooral haarzelf, werd Rivers een rolmodel voor vrouwen wereldwijd. De uitspraken; 'don't let sexism stop you' en 'it's okay to be smart' werden haar mantra's. Ze was niet te stoppen en verklaarde zich niet te conformeren. Ze moedigde vrouwen vooral aan zichzelf te zijn.

In 2013 zei ze tegen de Washington Post: "When I started it out, you couldn't even say you were pregnant onstage, and now it's all about vagina's." De comédienne voerde de sexuele revolutie met haar baanbrekende grappen. "My vagina is like Newark (New Jersey), men now it's there but they don't want to visit," grapte ze in één van haar laatste levensjaren.

Grens van het toelaatbare
Naast haar werk als entertainer was ze een graag geziene gast bij de Tonightshow en speelde in legio films en series. Voor haar eigen programma 'The Joan Rivers Show' ontving ze een Emmy. Voor Rivers ging niets te ver. "Screw kindness. You have to tell the truth. That's what comedy is all about." Ze shocqueerde met regelmaat en nam zelfs de zelfmoord van haar man op de hak. "I succeeded by saying what nobody else did," zei de Amerikaanse.

Over smaak valt te twisten, luidt het gezegde. Joan Rivers was een pionier die de grens opzocht van het toelaatbare. Een zekerheid is dat ze een sleutelrol heeft gespeeld in de liberalisering van de vrouwelijke sekse. De comédienne is gestorven in het harnas. Misschien maar goed ook, mocht Tupperware aanspraak willen maken op haar lichaam. Toen de toestand van Rivers verslechterde, maakte de CNN een treffende review op haar glansrijke carrière.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden