Tunnel moet 'heilige oorlog' over auto's in Jeruzalem beslechten

JERUZALEM (AP) - Uit het oog, uit het hart. Dat is kennelijk de gedachte van de burgemeester van Jeruzalem. De burgervader, Ehoed Olmert, lanceerde gisteren het idee een tunnel aan te leggen onder de omstreden Bar-Ilan-straat.

Volgens Olmert is dit de enige manier om de ultra-orthodoxen, die eisen dat de straat op de sabbat afgesloten wordt, te verzoenen met de seculiere Israëliërs, die vinden dat deze hoofdverkeersader open moet blijven.

Al wekenlang woedt er in de Bar-Ilan-straat een 'heilige oorlog'. Voor de ultra-orthodoxe joden, die aan weerszijden van de weg wonen, is het het autoverkeer van zonsondergang vrijdags tot zonsondergang op zaterdag een doorn in het oog, een onaanvaardbare schending van de sabbatrust. Demonstraties tegen het verkeer zijn de afgelopen zaterdagen fors uit de hand gelopen, waarbij orthodoxe joden voorbijrijdende auto's en politie met stenen bekogelden. Een verbod van de rabbijnen om stenen te gooien op de sabbat - want ook dat is tegen de religieuze regels - mocht niet baten.

Een paar weken geleden werd een orthodoxe jongen door de politie gearresteerd wegens het gooien van stenen naar auto's en sindsdien houden orthodoxe joden uit de buurt elke nacht demonstraties, waarbij vuilnisbakken in brand worden gestoken. Olmert liet gisteren weten dat alle vuilnisbakken uit de buurt gehaald zullen worden en dat deze pas zullen terugkeren als orthodoxe leiders beloven dat er een einde komt aan de brandstichtingen.

De aanleg van de tunnel zal volgens Olmert twee jaar gaan duren en 30 miljoen gulden kosten. Deze oplossing is niet risicoloos. Het is zeer waarschijnlijk dat op de route van de tunnel oude joodse graven liggen en die mogen volgens de orthodoxen niet verstoord worden. Zodat dan een geheel nieuw conflict kan ontstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden