Tunesië zet weer stap naar democratie

Grondwetgevende vergadering bijeen Leiders wacht 'tsunami aan dossiers'

MARIJN KRUK

Krap een maand na de verkiezingen is gisteren de grondwetgevende vergadering (Constituante) bijeengekomen in het Bardopaleis, de zetel van het Tunesische parlement. De gebeurtenis is weer een historische stap richting democratie, sinds de Tunesiërs zich in januari ontdeden van dictator Zine el-Abidine Ben Ali.

Geen van de partijen behaalde een absolute meerderheid in de Constituante. Maandag sloten drie grote partijen een coalitie-akkoord: het gematigd islamitische Ennahda (90 zetels), de centrumlinkse Congrespartij (30 zetels) en het eveneens centrumlinkse Ettakatol (21 zetels) gaan een interim-regering vormen. Moncef Marzoeki, de oprichter van de Congrespartij, wordt de nieuwe interim-president; Hamadi Jebali, de secretaris-generaal van Ennahda, wordt interim-premier en Moestafa Ben Jafaar (Ettakatol) is voorgedragen als voorzitter van de Constituante.

Alledrie maakten ze naam als felle tegenstanders van Ben Ali en moesten daar ook de prijs voor betalen. De islamist Jebali zat zestien jaar in de cel; de sociaal-democraat Jafaar had een uitreisverbod; de arts en mensenrechtenactivist Marzoeki verbleef jarenlang in ballingschap in Frankrijk.

Veel tijd om van het pluche te genieten heeft het driemanschap echter niet. Het aantal werklozen gaat snel richting het miljoen en jongeren, met name in het verwaarloosde binnenland, raken ongeduldig. Investeringen blijven achter en de voedselprijzen stijgen. Marzoeki sprak van een 'tsnunami aan dossiers' die hem te wachten staat. Hij kondigde aan als eerste een bezoek te brengen aan de door jeugdwerkloosheid geteisterde stad Kasserine.

Rached Ghannoechi, de historische leider van Ennahda, treedt niet tot de nieuwe regering toe. Tijdens een bezoek aan buurland Algerije stelde hij afgelopen weekend dat Tunesië wil werken aan een samenleving "waarin de islam niet gelijkstaat aan extremisme, terrorisme of haat tegen de democratie". In Tunesië zelf is nog steeds niet iedereen daar gerust op. Betogers bij het parlementsgebouw hadden het gisteren gemunt op Soead Abderrahim, een prominent lid van Ennahda. Eerder deze maand noemde zij ongetrouwde moeders 'een schande voor Tunesië'. Abderrahim werd bij het gebouw aan haar (onbedekte) haren getrokken.

Constituante
De Constituante telt 216 zetels en heeft beloofd binnen een jaar een nieuwe grondwet te presenteren. Daarover zal in referendum worden gestemd, gevolgd door nieuwe verkiezingen. In de komende dagen beëdigt de Constituante de interim-premier en -president.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden