Tumult Israël na kreten lid Knesset

JERUZALEM (AP) - In Israël is er tumult ontstaan na uitlatingen van het parlementslid Ori Orr van de oppositionele Arbeiderspartij over sefardische Joden. Oud-generaal Orr heeft zijn verontschuldigingen aangeboden, maar het kwaad is geschied en de partij vreest dat de kansen om nieuwe verkiezingen te winnen en weer aan de macht te komen, danig zijn verkleind.

Orr, zelf van ashkenazische afkomst, zei in een interview dat woensdag in de krant Ha'arets verscheen, dat de sefardische joden de discriminatie uit het verleden misbruiken om zichzelf ten onrechte te bevoordelen. “Ik heb het idee dat mensen van sefardische afkomst vast willen houden aan hun gevoel van etnische frustratie.” Orr zei ook nog dat sefardische Joden, onder wie leden van zijn eigen partij, 'problematisch' en 'achterlijk' zijn.

Orrs uitspraken haalden natuurlijk het parlement, de Knesset, waar leden van zijn eigen partij vroegen om zijn aftreden. Dat alles op de dag waarop het parlement eerder stemde vóór een procedure die tot ontbinding van het parlement kan leiden. Zestig van de 120 leden stemden vóór en zes tegen een iniatiefwet die ook vervroegde verkiezingen met zich mee kan brengen.

Sefardische Joden, oorspronkelijk voornamelijk afkomstig uit de Arabische wereld, werden in de beginjaren van de staat Israël door de ashkenazische joden, afkomstig uit Oost-Europa, vaak gediscrimineerd. Politiek steunen zij doorgaans het Likoed-blok van de huidige premier Benjamin Netanjahoe. De Arbeiderspartij, altijd een bolwerk geweest van ashkenazische Joden, probeert nu steun onder hen te werven om de verkiezingen in het jaar 2000, of eerder als ze vervroegd worden, te kunnen winnen.

Om tot wet verheven te worden heeft bovenstaand wetsontwerp nog wel de goedkeuring nodig van een Knesset-commissie en nog drie parlementaire stemrondes, wat nog weken of maanden tijd zal kosten.

Voor de uiteindelijke goedkeuring van het wetsvoorstel heeft de oppositie 61 van de 120 stemmen in de Knesset nodig, slechts één meer dan Netanjahoe's tegenstanders woensdag al kregen.

De stemming heeft dus geen onmiddellijke gevolgen en bij elke volgende ronde kan het voorstel worden weggestemd. De rebellen in de regeringscoalitie van Netanjahoe hebben hem willen laten weten het niet eens te zijn met de manier waarop hij de onderhandelingen met de Palestijnen over terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever heeft aangepakt. Overigens denken de rebellen daar inhoudelijk zeker niet hetzelfde over. De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen liepen 16 maanden geleden vast en het is niet gelukt ze weer vlot te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden