Tumult in Turkije om aanleg luxe golfbanen

De aanleg van tientallen nieuwe golfbanen voor toeristen in Turkije leidt tot protest. Het gaat volgens critici ten koste van het milieu.

Turkije wil geen ’toeristisch land voor de middenstand’ meer zijn. De komende jaren worden 110 golfbanen aangelegd met als doel ook rijkere toeristen te trekken. Maar tegenover meer toerisme-inkomsten staat minder bos en minder water.

In golfclub Kemer Country is het vandaag de dag van de Japanners. Omdat bijna iedereen naar een golftoernooi in Antalya is, hebben de Japanners het hele veld voor zichzelf. Het veld ligt aan de rand van de stad, en wordt omgeven door volksbuurten en bos. Het is een van de twee golfbanen in Istanbul. Weldra worden er meer aangelegd.

Turkije telt nu nog dertien banen, maar de komende jaren moeten er 110 worden bijgebouwd. En dat in een land waar de grote steden deze zomer nog leden onder watertekorten. Voorzitter Hayrettin Karaca van TEMA, een fonds voor het behoud van bos, zegt geërgerd: „In Ankara is het water helemaal op, toch willen ze er golfbanen aanleggen. Wat hebben deze mensen te bieden behalve dat ze het weinige water dat er is, op gaan maken? Als Turkije mogen we dat niet toestaan.”

De afgelopen weken stonden de Turkse kranten vol met luchtfoto’s die laten zien hoe het stadje Belek bij Antalya is kaalgekapt om plaats te maken voor golfbanen. De kranten noemden het een ’massamoord’ op de bossen. De boze reacties ten spijt, de bouw van de golfbanen gaat gewoon door.

Er zouden de afgelopen jaren al meer dan 200.000 bomen gesneuveld zijn bij de bouw van nieuwe golfbanen. Volgens voorstanders is dit getal zwaar overdreven en gaat het om niet meer dan 5000 bomen.

De Japanse die net klaar is met haar partijtje golf en in de kantine van de Kemer Country zit, zegt: „Het lijkt me zwaar overdreven dat een paar golfbanen zoveel schade toebrengen aan het milieu. Je moet ook in ogenschouw nemen dat heel veel mensen hier een baan hebben en profiteren van de aanwezigheid van de buitenlandse golfers.”

In het meerjarenplan van het ministerie van toerisme staat dat Turkije over vier jaar meer dan 500 miljoen euro per jaar aan golftoerisme moet verdienen. Nu is dat twee miljoen per jaar.

Hayrettin Karaca van TEMA: „Het water dat nodig is voor het jaarlijkse onderhoud van de golfbanen in de hele wereld is net zoveel als wat alle zeven miljard mensen op de aarde in een dag nodig hebben. Turkije mag niet meedoen aan deze gekte. Hoeveel toerisme-inkomsten er ook mogen zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden