Tullio Pinelli

Hij kwam uit een oude aristocratische familie, zat op school in Turijn in de klas met de latere schrijver Cesare Pavese, en werd zelf advocaat. Maar de eigenlijke hartstocht van Tullio Pinelli lag bij het theater. In zijn vrije tijd schreef de advocaat toneelstukken.

In 1947 ontmoette hij Frederico Fellini (1920-1993), toen een beginnend filmer – zijn eerste eigen film (Luci del varietà, 1950) moest hij nog maken.

Fellini en de elf jaar oudere Pinelli raakten bevriend. Volgens de overlevering ontmoetten ze elkaar toen ze bij een kiosk van dezelfde krant een verschillende pagina stonden te lezen.

Pinelli werd een van Fellini's vaste scenarioschrijvers. Hij was een van de schrijvers van ’La Dolce Vita’ (1960). Een van de, want Fellini werkte doorgaans met een paar mensen aan het script van zijn films – onder wie altijd ook hijzelf. In ’La Dolce Vita’, dat een week uit het leven beschrijft van een sensatiejournalist (Marcello Mastroiani) die talloze vreemde figuren ontmoet, kwam de sub-plot over het intellectuele personage ’Steiner’ van Pinelli. Hij werd ertoe geïnspireerd door zijn oude klasgenoot Cesare Pavese, die in 1950 zelfmoord had gepleegd, 41 jaar oud.

Over het personage Steiner, in de film, zei Pinelli later dat hij versteend is in zijn intellectualisme, net als Pavese. Paveses dood had Pinelli geschokt – omdat hij een afscheidsbrief van Pavese had ontvangen en die nooit had beantwoord. Pinelli liet Steiner zinnen zeggen als „Zelfs een buitengewoon ongelukkig bestaan is beter dan een beschermd leven in een georganiseerde samenleving waar alles overdacht is en geperfectioneerd”. Steiner pleegt in de film zelfmoord na eerst zijn kinderen te hebben omgebracht.

Pinelli schreef ook mee aan andere films van Fellini, zoals 'La Strada’ (1954) en '8 1/2', uit 1963. Pinelli trouwde met een van de actrices uit die laatste film.

Don't be like me. Salvation doesn't lie within four walls. I'm too serious to be a dilettante and too much a dabbler to be a professional. Even the most miserable life is better than a sheltered existence in an organized society where everything is calculated and perfected.

In Born of a noble family, after having been a cavalry officer and a lawyer he followed his taste for theater and wrote about a dozen stage dramas. At the age of 90 became a novelist too, writing "La casa di Robespierre" (= "Robespierre's home")

Op 7 maart 2009 overleed hij in Rome, ruim honderd jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden