Tulleken voelt zich slachtoffer

Omstreden neurochirurg: Media schilderen mij af als boef

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Professor Tulleken, hoofdpersoon in de affaire-Tulleken, voelt zich slachtoffer van massahysterie. "Inmiddels begin ik zelfs sympathie te voelen voor Bram Moszkowicz en Diederik Stapel", zegt Tulleken deze week in vakblad Medisch Contact.

Tegen Tulleken heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een zaak aangespannen bij het medisch tuchtcolllege. De neurochirurg zou het medisch beroepsgeheim met voeten hebben getreden met zijn mediaoptreden in februari dit jaar over de gezondheidstoestand van prins Friso. Hij was bron van opvallend positief nieuws over de conditie van de prins ('Er is geen sprake van een schedelbasisfractuur').

De prins was daags tevoren in het Oostenrijkse Lech door een sneeuwlawine bedolven en verkeert nog steeds in coma.

Tulleken vindt dat het beroepsgeheim vooral geldt voor 'bijvoorbeeld huisartsen, bedrijfsartsen of psychiaters'. "Bij acute hersenpathoogie heeft het beroepsgeheim een andere lading", zegt hij. De hoogleraar voelt zich verder slachtoffer van mediahysterie ("Je wordt ineens afgeschilderd als een boef"), onder andere door berichtgeving in 'het journaal'. "Daar heb ik de pest over in. Het doet denken aan de film Jagten." Die film gaat over een ten onrechte van misbruik beschuldigde kleuterleider. Of en waneer Tulleken zich moet verantwoorden voor het tuchtcollege, wordt pas in het voorjaar besloten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden