Tulip Oil zit nog met de CO2

JOOP BOUMA en REDACTIEDUURZAAMHEID & NATUUR

Het is nog lang niet zo ver, maar áls Tulip Oil vergunning krijgt om op of bij Terschelling gas te winnen, zullen er in het gebied grote hoeveelheden CO2 vrijkomen. Het Terschellinger gas bestaat voor 14 procent uit het broeikasgas CO2, dat is al vastgesteld.

Tulip Oil weet nog niet hoe het CO2-probleem bij het gaswinningsproject op Terschelling moet worden opgelost. Het bedrijf wil eventueel de CO2 afvangen en terug in het aardgasveld injecteren. Maar dit kan pas als al een deel van het aardgas is gewonnen. Voor die tijd is er ondergronds geen ruimte om het gas te injecteren. De kans bestaat dat in de eerste fase van het project grote hoeveelheden CO2 worden uitgestoten in de atmosfeer.

Daarnaast is er een kans dat bij de winning van het Terschellinger gas fracking-technieken moeten worden toegepast. Onder hoge druk worden er dan water, zand en chemicaliën in de bodem gespoten om scheurtjes te maken in het brongesteente waarin het gas bij het eiland opgesloten zit.

Het in 1993 ontdekte gasveld ligt grotendeels ten noorden van het Waddeneiland, op een diepte van zo'n 2400 meter. Het veld is 12,5 vierkante kilometer groot. De geschatte winbare hoeveelheid aardgas is 2,5 miljard kubieke meter. Maar het kan ook meer zijn.

Een deel van het gas zit onder de duinen van Terschelling, nabij het dorp Hoorn. Het gasveld kan vanaf het eiland of vanaf zee worden aangeboord. Welke locatie zal worden gekozen, zal mede afhangen een onderzoek naar de milieu-effecten.

Zover is het nog lang niet; vooralsnog is er, in november, alleen een winningsvergunning aangevraagd. Die vergunning wordt niet voor juli verwacht. Pas daarna volgen de procedures voor milieuvergunningen. Er zijn drie mogelijke locaties op het eiland en twee op zee: één op ruim zes kilometer uit de kust van Terschelling en één op bijna drie kilometer uit de kust.

Of er fracking moet worden toegepast is nog niet zeker, zegt Joost den Dulk, woordvoerder van Tulip Oil. De techniek, die sinds vele jaren wordt toegepast in de olie- en gaswinning, is omstreden door de zorgen over de winning van schaliegas uit de bodem.

Schaliegas wordt vrijwel altijd door fracking gewonnen. "Het is ook niet zeker dat bij Terschelling chemicaliën moeten worden ingezet, áls we moeten fracken. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan", aldus Den Dulk.

Tulip Oil liet in juni vorig jaar een voorlopig milieu-effect-rapport maken door onderzoekbureau Alterra (Wageningen Universiteit) en door de milieu-adviesbureaus Royal HaskoningDHV en IMSA in Amsterdam. Daarin staat dat gaswinning in het gebied 'mogelijk tot jarenlange verstoring leidt van de natuur' en ook dat 'de mogelijke bodemdaling en de veranderingen van (grond)water, geluid, lucht en licht afgeleide effecten kunnen veroorzaken op natuurwaarden'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden