Tuinders: Kamp te streng voor Bulgaren

null Beeld

Een confrontatie voor de rechter is onvermijdelijk als minister Kamp (sociale zaken) vasthoudt aan de vorige week aangekondigde maatregelen om de Oost-Europese arbeidsmigratie te beperken.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft al een kort geding aangekondigd als hij weigert werkvergunningen af te geven voor Bulgaren en Roemenen. Met name de aardbeientelers en boomkwekers zijn voor het seizoenswerk afhankelijk van deze Oost-Europese arbeidskrachten. Ze kunnen op zo'n korte termijn onmogelijk voldoende geschikt personeel vinden voor de oogst en de plantwerkzaamheden die al in volle gang zijn, aldus de organisatie. "Hiermee tart de minister het beginsel van behoorlijke bestuur." ZLTO wijst ook op de afspraken met het ministerie en uitkeringsinstantie UWV waarbij telers en kwekers zoveel mogelijk werklozen uit de omgeving inschakelen, voordat ze werkvergunningen aanvragen.

Ook immigratiespecialiste en Eerste Kamerlid Tineke Strik (GroenLinks) voorspelt een gang naar de (Europese) rechter. Zo kan Kamp niet zomaar van Oost-Europeanen die werkloos zijn geworden en in de bijstand zitten het verblijfsrecht intrekken, zei ze in het tv-programma 'Buitenhof'. Ook de verplichting om Nederlands te leren en het Oost-Europeanen pas na vijf jaar werken in Nederland toegang geven tot de bijstand is nu in strijd met de Europese regels, stelt Strik. Die regels veranderen lijkt haast onmogelijk, want behalve de Europese Commissie moet Nederland volgens haar daarin tweederde van de EU-lidstaten meekrijgen.

Strik wees er bovendien op dat vorig jaar een relatief kleine groep van 690 Oost-Europeanen een beroep deed op de bijstand, 0,3 procent van het totale geschatte aantal van 200.000 dat in Nederland is. Ter vergelijking: 1,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zat vorig jaar in de bijstand.

Eerder probeerde de Nederlandse regering de toestroom van Polen en Hongaren te beperken toen hun landen toetraden tot de Europese Unie. Ook zij moesten aanvankelijk een werkvergunning hebben, maar Polen met een Duits paspoort, zelfstandigen en ondernemers hadden vrij toegang via het vrije verkeer van personen en van diensten in de EU.

In een wetenschappelijk onderzoek naar de migratie van Polen naar Nederland dat vorige week is gepubliceerd, constateert Cathelijne Pool dat migratie niet is tegen te houden door regels. "Regulering werkt als een waterbed, als regels op één punt restrictiever worden, wijken migranten uit naar andere mogelijkheden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden