Tuinbezitter grijpt te graag naar de gifspuit

"Het verwijderen van chemische bestrijdingsmiddelen uit grondwater kost veel energie."Beeld Thinkstock

De Nederlandse tuinier gaat onkruid en plaagdieren te vaak met chemische middelen te lijf. Drinkwaterbedrijf Vitens is daarom een voorlichtingscampagne gestart, om het grondwater te beschermen.

Vitens, met 5,5 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf, liet 1100 tuinbezitters ondervragen. Daarvan blijkt bijna de helft naar chemische middelen te grijpen om de tuin op orde te houden. Daaronder zijn ook verdelgingsmiddelen waarvan het gebruik aan banden is gelegd voor de akker- en tuinbouw. Voor particulier gebruik zijn deze middelen meestal nog wel toegestaan. Ze zijn dan ook in tuincentra gewoon verkrijgbaar.

Vitens wijst erop dat resten van deze producten uiteindelijk uitspoelen naar het grondwater waar drinkwater van wordt gemaakt. Omdat dat uitspoelen jarenlang, zo niet decennia duurt, is de kwaliteit van het grondwater op lange termijn ongewis en moet er nu dus iets gebeuren, vindt de drinkwaterleverancier.

Die heeft al in 42 procent van zijn bronnen al ‘minieme sporen’ van de moeilijk afbreekbare middelen aangetroffen. Naar schatting komt 10 procent daarvan uit tuinen. “Het verwijderen van chemische bestrijdingsmiddelen uit grondwater kost veel energie”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. “Als we allemaal wat bewuster met onze omgeving omgaan, helpt dat al. Wat niet in het grondwater terechtkomt, hoeft er ook niet uit gehaald.”

Acht op de tien tuinbezitters erkennen dat chemische bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor het milieu, maar 70 procent van hen houdt er geen rekening mee dat zij in een grondwaterbeschermingsgebied wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden