’Tuig’ niet Nederlands, niet Marokkaans

Ze hebben niets met de Koran, weten niets van hun cultuur en denken alleen aan raps en geld. Weinig Marokkaans aan ’Marokkaans tuig’.

Van onze verslaggever

Hij was niet uitgenodigd, maar ging toch naar Den Haag voor de hoorzitting over hangjongeren. De Utrechtse jongerenwerker Hassan Eltouh hoorde „heel veel gebrabbel in de lucht”.

Hij ging er eens goed voor zitten toen socioloog Iliass Elhadioui aan het woord kwam. „Die had een punt. Het Marokkaanse tuig is namelijk niet zo heel Marokkaans meer. Die jongens weten niets van hun cultuur, van hun afkomst, ze spreken de taal soms nauwelijks. En ze zijn via de moskee ook niet te bereiken, omdat ze er geen binding mee hebben.”

„Ik herkende het verhaal van die Marokkaanse socioloog van de straat”, vervolgt Eltouh. „Er is een subcultuur: niet Nederlands, niet Marokkaans. Die jongens zijn alleen geïnteresseerd in rappen, geld, mooie auto’s, stoere verhalen en lekkere meisjes.”

Dat was precies het betoog van Elhadioui, één van de genodigde deskundigen woensdag tijdens de hoorzitting in de Kamer. Hij zegt dat ’het tuig’ is losgeraakt van gezin, school, moskee en dat ze zo niet de traditionele opvattingen over normen en waarden meekrijgen.

Elhadioui zei ook dat Marokkaanse meisjes wel binnen de structuur van gezin, moskee en school functioneren, en veel succesvoller zijn. De studente Khadija Al Mourabit vertelde dat eerder al in deze krant: „Overal om je heen hoor je dat Marokkaanse meisjes het beter doen dan de jongens. Veel jongens zijn overgeïntegreerd met al hun discobezoek, drank en andere ellende.”

PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti vertelde over haar eigen ervaring: „Juist omdat Turkse jongeren minder geïntegreerd zijn en ze veel meer functioneren binnen de familie en moskee zijn ze succesvoller. Marokkanen zijn veel meer geïndividualiseerd.”

Dat zou echter kunnen worden opgevat als een belediging voor de Turkse gemeenschap, vindt ook Yesim Candan. De Turkse organisatrice van de ideeënwedstrijd Inspiratie voor Integratie: „Ik geloof dat je het beste integreert met behoud van je eigen roots. Turken doen dat goed. We zijn trots zijn op onze afkomst en participeren tegelijkertijd in de Nederlandse samenleving. Maar ik zeg altijd: It takes two to tango. Turken en Marokkanen kunnen het niet alleen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden