Tuibrug moet Zaltbommel uit file-top tien halen
ZALTBOMMEL - Toen zij in 1933 werd opgeleverd, gingen er 90 000 voertuigen per jaar overheen. Nu wringen er zich bijna evenveel per etmaal door de smalle en daardoor vrijwel voortdurend verstopte Waalbrug bij Zaltbommel. Maar het einde van het fileleed komt in zicht: op 19 juli wordt het laatste, 3,5 meter brede, gat gedicht en springt de A 2 via een drie keer zo brede nieuwe tuibrug de rivier over.
De automobilist zal voorlopig echter nog geduld moeten oefenen. Het duurt nog tot medio januari voordat de brug officieel wordt geopend en dan alleen nog richting zuiden. Richting Utrecht gaat zij twee weken later open.
Het fileprobleem zal dan aanzienlijk verminderen, verwachten ze bij Rijkswaterstaat, al worden tot medio '98 maar twee van de drie rijstroken benut, totdat ook de toeleidende wegen op drie rijstroken zijn gebracht. Dan zal de één kilometer lange (waarvan 408 meter aan de kabels) en 34 meter brede brug pas echt tot zijn recht komen en kan de oude worden gesloopt.
Zaltbommel uit de file-toptien. 't Zal even wennen zijn. Statistieken turfden vorig jaar in de richting Utrecht 218 en richting zuiden zelfs 378 files. Zonder de nieuwe tuibrug (kosten: bijna honderd miljoen gulden) zouden dat er nog aanmerkelijk meer zijn geworden. Het verkeer, vooral op de belangrijkste noord-zuid-ader A 2, neemt nog steeds toe. En omdat Rijkswaterstaat ervan uitgaat dat dat voorlopig wel zo zal blijven, liggen de plannen voor een tweede (zuster)brug nu al klaar. Zo rond 2015 zal hij er waarschijnlijk al liggen. Dan krijgt het verkeer in elke richting één brug ter beschikking, met elk vier rijstroken met aan beide zijden een vluchtberm, een strook voor langzaam verkeer en eentje voor fietsers en lopers.
Stootje
De bouw van de brug, die met zijn vier op de oevers geplaatste pijlers ruim tachtig meter boven de Bommelerwaard uittorent, ligt nu acht maanden voor op schema. Dat komt vooral doordat gebruik is gemaakt van geprefabriceerde betonnen stempels. Elementen waarin de tuiverankering al van tevoren is aangebracht, zodat ze niet op de bouwplaats zelf hoefden te worden gestort. Die tuien zelf kunnen tegen een stootje. Afhankelijk van de lengte bestaan ze uit 30 tot 80 stalen strengen met elk een breukkracht van 27 ton.
Is de A 2 straks met de nieuwe Waalbrug een belangrijk knelpunt kwijt, van een echte snelweg zal voorlopig nog geen sprake zijn. Aan de nieuwe Lekbrug bij Vianen, een even hinderlijke flessehals, wordt in 1997 begonnen maar pas in 2000 zal die kunnen worden opgeleverd.
Ook rond Den Bosch zijn er nog problemen. Als het verkeer straks niet langer druppelsgewijs meer op de rondweg met tweemaal twee rijstroken afstroomt, zullen nieuwe opstoppingen ontstaan. Met het installeren van verkeerssignalering probeert men de problemen tijdelijk te beperken, maar pas na 2000 zal de weg definitief kunnen worden aangepast. Datzelfde geldt voor de beruchte knelpunten De Hogt en Leenderheide bij Eindhoven, waar de A 67 (Antwerpen-Venlo) de A 2 kruist. Met enkele kunstgrepen (onder meer bredere afritten, bij De Hogt al aangelegd) zal de wegcapaciteit nog wat kunnen worden opgekrikt. Maar een definitieve oplossing zal ook daar pas na 2000 kunnen worden gerealiseerd (waarschijnlijk tweemaal vier rijstroken). Wat de A 2 tussen Den Bosch en Eindhoven betreft: al half oktober worden bij Boxtel de laatste zes kilometer van de nieuwe snelweg geopend. Het verkeer is zo over het hele traject af van de stoplichten.