Update

Tuchtrechter: Arts in zaak koffie-euthanasie is maar beperkt verwijtbaar

Een oude vrouw schrijft haar wilsverklaring. Deze vrouw komt niet in de tekst voor. Beeld ANP XTRA
Een oude vrouw schrijft haar wilsverklaring. Deze vrouw komt niet in de tekst voor.Beeld ANP XTRA

De verpleeghuisarts die een euthanasie uitvoerde bij een 74-jarige vrouw met dementie, heeft maar beperkt verwijtbaar gehandeld. Tot dat oordeel komt de hoogste medische tuchtrechter in de zaak die bekendstaat als de ‘koffie-euthanasie’. De arts is de eerste (sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002) die ook voor de strafrechter moet komen.

Marten van de Wier

Het oordeel van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft gevolgen voor die strafzaak, denkt Jaap Sijmons, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht. Sijmons kan zich ‘goed voorstellen’ dat het OM nu alsnog afziet van vervolging.

De zaak uit 2016 draait om een schriftelijke wilsverklaring. De vrouw gaf aan niet te willen worden opgenomen in een ‘instelling voor demente bejaarden’, maar ook dat ze euthanasie wil als ze ‘daar zelf de tijd rijp voor acht’. Van dat eerste was sprake, maar dat laatste kon de vrouw niet meer bevestigen.

De arts kwam toch tot de overtuiging dat de vrouw ondraaglijk leed en dood wilde. Ze gaf de vrouw eerst slaapmiddel in haar koffie, en diende daarna het euthanasie-middel toe.

De lagere tuchtrechter gaf een berisping: vanwege de onduidelijke wilsverklaring had de arts niet tot euthanasie mogen overgaan. De hoogste tuchtrechter schrapt die relatief zware uitspraak. De arts heeft zorgvuldig met familieleden van de vrouw en andere artsen overlegd, en kon tot deze uitleg van de wilsverklaring komen, is het oordeel. De arts krijgt daarom alleen een waarschuwing.

Het OM wilde woensdag niet reageren. Komt het toch tot een zaak, dan zal de rechter de tuchtuitspraak even zwaar laten meewegen als het oordeel van een getuige-deskundige, verwacht hoogleraar Sijmons.

Lees ook:

Eerste strafonderzoek naar euthanasie

Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek instellen naar een mogelijk strafbare euthanasie. Sinds de euthanasiewet in 2002 in werking trad, is dat in Nederland nog niet eerder gebeurd. Het gaat om een euthanasie van vorig jaar op een 74-jarige, ernstig dementerende en wilsonbekwame vrouw in een verpleeghuis.

OM start vier nieuwe onderzoeken naar mogelijk strafbare euthanasie

Het OM let scherper op de uitvoering van de euthanasiewet. Vier gevallen worden strafrechtelijk onderzocht.

Euthanasie bij vergevorderde dementie kan tóch, ook met slaapmiddel

Een nieuw geval van euthanasie bij een wilsonbekwame patiënt kan wel door de beugel, oordeelt de toetsingscommissie. Eerder werd een arts daarom berispt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden