Tuchtcollege veroordeelt farmaceut

GOUDA - Pillenfabrikant AstraZeneca heeft de Geneesmiddelenwet overtreden door artsen 230 euro te betalen voor het bijwonen van een promotiebijeenkomst voor een nieuwe cholesterolverlager. Maar het bedrijf wordt niet bestraft. Dit heeft de Codecommissie Geneesmiddelen, een intern tuchtcollege van de farmaceutische sector, gisteren besloten na een klacht van huisarts H. van der Linde uit Capelle aan den IJssel.

Van der Linde stoorde zich eraan dat 100 cardiologen en internisten geld kregen voor een bijeenkomst mét diner en musicalbezoek in het Circustheater in Scheveningen. Volgens hem ging het AstraZeneca er alleen maar om het nieuwe medicijn 'eenzijdig en positief' onder de aandacht te brengen van artsen.

De codecommissie gaf de huisarts grotendeels gelijk. Het verweer van AstraZeneca dat de deelnemende artsen waren betrokken bij onderzoek naar de cholesterolverlager, werd door de commissie verworpen. Meer dan de helft van de dokters had geen onderzoekscontract, moest AstraZeneca toegeven bij de behandeling van de klacht.

De codecommissie stelde vast dat AstraZeneca het wettelijke maximum van 50 euro dat artsen als 'gunstbetoon' mogen ontvangen, ruimschoots had overschreven. Maar ,,de inbreuk op de regelgeving is niet zo ernstig dat er aanleiding is tot een sanctie'', aldus de uitspraak.

De commissie oordeelde verder dat voor de 40 deelnemers met wie het bedrijf naar eigen zeggen wel een onderzoekscontract had, de vergoeding van 230 euro wel redelijk was. AstraZeneca had betoogd dat het gebruikelijk is om aan artsen die diensten verlenen aan de industrie, geld te geven. Het bedrijf zegt blij te zijn dat er nu duidelijkheid is over betalingen voor onderzoekers-bijeenkomsten.

De commissie wees gisteren een andere klacht van Van der Linde tegen farmaceut Bayer af. Dit bedrijf betaalde artsen 150 euro voor hun aanwezigheid bij meer dan tien marketingbijeenkomsten voor een nieuw antibioticum. Volgens Bayer ging het om het vergaren van marktinformatie. De codecommissie had er geen moeite mee dat de firma de dokters betaalde voor het verschaffen van informatie. ,,Dit is niet ongeoorloofd.''

Van der Linde vindt de uitspraak in de zaak-Bayer 'volslagen belachelijk'. Hij gaat in beroep. Volgens hem zet de codecommissie met het oordeel de deur wijdopen voor betaling van artsen voor promotiebijeenkomsten.

Ook directeur R. Coolen van Brakel van DGV, het Utrechtse instituut voor verantwoord medicijngebruik, heeft forse kritiek op de oordelen. Hij noemt de motiveringen van de codecommissie 'dubieus'. ,,Het is duidelijk dat hier de belangen van de farmaceutische industrie worden veiliggesteld. Als je het oordeel van de commissie volgt, kan de arts zich straks zelfs laten betalen voor een bezoek van een artsenbezoeker aan zijn praktijk. Er zal een landelijk circus van marketingbijeenkomsten ontstaan.''

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil niet op de uitspraken reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden