tuchtcollege 'Dood illegaal is schuld overheid'

Niet de gevangenisarts, maar de overheid is verantwoordelijk voor de dood van de 31-jarige Foussini Baraya. De illegaal overleed twee jaar geleden in het grenshospitium.

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Amsterdam verwijt de overheid in een gisteren gepubliceerde uitspraak 'gebrekkige organisatie van de medische dienst'. De 'beperkte bereikbaarheid en beschikbaarheid' van de zorg in het grenshospitium baart het college 'ernstig zorgen'. De waarnemend arts kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gebrekkige organisatie, stelt de tuchtrechter.

De Inspectie Gezondheidszorg had echter de 53-jarige huisarts D. uit Amsterdam en twee verpleegkundigen voor het tuchtcollege gedaagd wegens ernstig tekortschieten in hun zorg voor de hulpbehoevende Baraya. De tuchtrechter toont echter clementie voor de 'uiterst moeilijke omstandigheden' waaronder D. moest werken in het grenshospitium. 'Dat de liefde en de zorg voor de patiënt lijkt te ontbreken', wijt het college met name aan die omstandigheden.

Het medisch tuchtcollege hekelt de tot kantooruren beperkte zorg in de illegalenbajes. Het constateert dat de medische en verpleegkundige zorg in de avonden, nachten en weekenden wordt overgelaten aan niet medisch geschoolde vreemdelingenbegeleiders. 'Dit is te ernstiger daar het zorg betreft voor illegale vreemdelingen die met een beperkte bewegingsvrijheid in een hen veelal niet bekende cultuur geheel afhankelijk zijn van deze zorg en juist extra aandacht en zorg behoeven'.

De twee aangeklaagde verpleegkundigen kregen wel een waarschuwing van het regionaal tuchtcollege. Hen wordt verweten onvoldoende aandacht te hebben gehad voor de noden van de doodzieke patiënt op de ochtend van diens overlijden.

De raadsman van D., mr. A. Heijder, toont zich verheugd in een reactie op de uitspraak. ,,Mijn cliënt is juist gestopt vanwege die gebrekkige medische zorg in het grenshospitium. Artsen maken fouten. Maar hij heeft in dit geval naar eer en geweten gehandeld. Hij is echter op het verkeerde been gezet door de gebrekkige informatie die hij kreeg.''

Zorgmanager Heleen Stevenson van de directie gevangeniswezen bij justitie zegt ter verontschuldiging, dat ,,verantwoorde medische zorg nu eenmaal niet van de een op de andere dag te realiseren is'', en ,,dat gezondheidszorg niet onze core business is''. Het departement is wel bezig met een inhaalslag die uiterlijk eind 2006 moet zijn voltooid. ,,Gevangenisdirecteuren zijn nu nog zelf verantwoordelijk voor de medische zorg in hun inrichting. Dat willen we centraal gaan aansturen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden